Priroda i društvo

U Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo (Zagreb) u sredu 21. maja u 20h otvara se izložba Nine Kurtele “Priroda i društvo”. Ova izložba prevodi iskustvo performansa u izložbeni prostor koristeći dokumentarni materijal i dokaze već izvedenog performansa, na taj način stvarajući novi prostor i novo iskustvo vizuelnog i izvedbenog čina. Performans “Priroda i društvo” realizovan je u sklopu Urbanfestivala 13 u organizaciji Galerije 90-60-90, a deo je tematskog ciklusa izložbi ove galerije u 2015. godini pod nazivom “Vrijeme”.

n_kurtela_priroda_630

“Performans ‘Priroda i društvo’ Nine Kurtele sastoji se od hodanja koje kreće iz centra urbanog tkiva – trga ispred institucija Europske unije u Zagrebu te prolazi rutom prema sjevernom rubu grada, sve do šume, pri čemu obilježava pređeni put. Mapirajući krajolik, ostavljajući trag, obilježava prostor i vrijeme kroz koji se kreće. Referirajući se na priču o Ivici i Marici braće Grim koja je kanonizirana u XIX stoljeću, u doba velikog siromaštva, neimaštine i gladi gdje roditelji nerijetko ostavljaju djecu u šumama povlačim paralelu s današnjim ekonomsko političkim stanjem te umjesto kamenčića, odnosno kruha ostavlja kovanice eura na putu prema šumi. Time istražuje mogućnosti poništavanja vrijednosti novca s obzirom na promjenu okoliša kroz koji hodam”, kaže se u najavi događaja.

Nina Kurtela je umetnica koja stvara na razmeđi različitih istraživačkih područja. Njeni radovi su specifični jer su multidisciplinarni, uključuju specifične zajednice i preispituju monetarne vrednosti ili istražuju ideje razmene koje stvaraju različite društvene odnose.

Izložba će biti otvorena i 22. maja od 16 do 21h, kao i 23. maja od 12 do 19h.

http://www.kulturpunkt.hr/content/mogucnosti-ponistavanja-vrijednosti-novca

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s