Merlinka – prvi put u Novom Sadu

Festival queer filma Merlinka, pokrenut 2009. godine u Beogradu, nakon gostovanja u nekoliko gradova u regionu, biće održan prvi put u skraćenom izdanju i 14. i 15. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu.

1510001_965460986811013_7550487549978619727_n

Publika u Novom Sadu moći će da vidi izbor filmova sa prošlogodišnjeg izdanja Merlinke u Domu omladine Beograda, počev od dokumentarca O Suzan Zontag Nensi Kejts, koji je proglašen najboljim na festivalu Trajbeka, a intimno se i detaljno bavi životom žene koja je bila među najuticajnijim i najprovokativnijim misliocima 20. veka.

Za 14. maj najavljen je i australijski igrani film “52 utorka” Sofi Hajde, nagrađivan na Berlinalu i Sandensu, koji govoori o 16-godišnjoj Bili koja mora naglo i nerado da se osamostali kada joj majka otkrije da planira da promeni pol.

Američko-ruski dokumentarni film “Kampanja mržnje: Rusija i gej propaganda”, u režiji Skota Sterna i Majkla Lukasa, na programu je 15. maja, a posvećen je antigej raspoloženju u Rusiji, posebno nakon što je parlament usvojio 2013. godine zabranu takozvane “gej propagande” kojom se gotovo svaki vid javne diskusije o jednakosti homoseksualaca pravosnažno smatra zločinom. Za 15. maj najavljen je i dokumentarno-igrani švajcarski film “Krug” Stefana Haupta, dobitnik nagrade publike programa “Panorama” na Berlinalu, kao i nagrade Tedi za najbolji LGBT film na tom festivalu.

Festival Merlinka održava se od 2009. u Domu omladine Beograda, a vremenom je počeo da gostuje i u Sarajevu, Podgorici i Nišu. Festival prikazuje kratke, igrane i dokumentarne filmove koji obrađuju queer tematiku, a nazvan je po Vjeranu Miladinoviću Merlinki, tragično skončaloj zvezdi filma Marble Ass Želimira Žilnika.

http://www.seecult.org/vest/merlinka-u-msuv

http://merlinka.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s