Kako do prostora za savremenu umetnost i kulturu?

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) i kolektiv Ministarstvo prostora organizuju 15. i 16. maja u Magacinu u Kraljevića Marka (Beograd) konferenciju “Modeli borbe – prostori (ne)mogućnosti”. Cilj konferencije je podsticanje javne rasprave o ekonomskim modelima održivosti prostora za savremenu umetnost i kulturu, te pravno-proceduralnim poteškoćama pri pronalaženju, dobijanju, održavanju i osvajanju tih prostora, kao i o mogućim programskim pravcima saradnje učesnika u više gradova u Srbiji.

mkm-20071

Konferencija je namenjena pre svega akterima prethodnih i budućih borbi za autonomne prostore kulturne produkcije i društvene promene, a sastoji se iz tri diskusije sa prezentacijama i plenarnim učešćem svih prisutnih.

Konferencija će početi prezentacijom Analize pravnog okvira ustupanja prostora u javnom vlasništvu organizacijama civilnog društva i preporuka za unapređenje, koju organizuje Ministarstvo prostora. Analizu će predstaviti njena autorka Jelena Pajović van Reenen, a govoriće i Nemanja Perišić Petovar iz Poslovnog prostora opštine Savski venac.

Biće predstavljen i sajt Spacebook – onlajn baza podataka namenjena mapiranju prostornih potencijala Srbije. Sajt je namenjen prepoznavanju ruiniranih, neadekvatno ili nedovoljno iskorišćenih javnih prostora koji bi mogli biti iskorišćeni za kulturnu i umetničku produkciju, a Spacebook će predstaviti Radomir Lazović.

Drugi dan konferencije počeće panelom o praktičnim iskustvima i mogućnostima razvoja novih planova u vezi sa prostorom, a svoja iskustva će izložiti predstavnici Magacina (beogradskog prostora koji odnedavno funkcioniše po novom modelu koji je osmislila Asocijacija NKSS) zatim Društvenog centra u Novom Sadu, Kulturnog centra Grad u Beogradu, Film arta iz Požege i nedavno otvorenog Egzoprostora iz Vinče. Moderatori diskusije biće Nataša Vranić i Dobrica Veselinović.

Kako oblikovati prostor nakon njegovog osvajanja tema je druge panel sesije, na kojoj će uvodničari biti predstavnici Ogradne galerije iz Valjeva, Patosa iz Smedereva, Savremene umetnosti iz Kragujevca, Matrijaršije iz Beograda, kuda.org iz Novog Sada, Zadruge Oktobar i Inex Filma iz Beograd. Diskusiju će moderatori Iva Čukić i Radomir Lazović.

Poseban panel posvećen je pitanju održivosti prostora, kao osnove njegove nezavisnosti, a na njemu će govoriti predstacnici Omladinskog centra CK13 iz Novog Sada, Inex Filma, Zadrugarica iz Niša i Novog bioskopa Zvezda, uz moderaciju Milice Pekić i Marka Aksentijevića.

http://www.seecult.org/vest/prostori-nemogucnosti

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s