Bolje da se uzalud boriš, nego da uzalud živiš – novo Liceulice je na ulicama

Novi, dvadeset i četvrti broj magazina Liceulice je izašao i možete ga kupiti na ulici kod naših prodavaca! I ovaj put se bavimo temama koje se na važan način dotiču svakodnevice u kojoj živimo – kako na lokalnom, tako i na globalnom planu. U skladu sa misijom našeg magazina, pre svega pokušavamo da predložimo alternativna rešenja i mogućnosti za izgradnju boljeg, pravednijeg i, ma kako to na prvi pogled patetično zvučalo, srećnijeg društva.

Tema ovog dvadeset i četvrtog broja je aktivizam i to shvaćen kao prostor za temeljnu društvenu promenu.  Ovog puta nije nas zanimala samo puka svakodnevna, solidarnost, iako ne potcenjujemo i njen značaj. Interesovao nas je aktivizam koji se očitava kroz ozbiljne političke akcije. Pokušali smo – kroz različite tekstove i različite vizure – da objasnimo kako to pojedinac može živeti i raditi u skladu sa aktivističkom etikom i svetonazorom, uvek svestan da je njegova borba deo šireg konteksta, jedne šire borbe za bolji svet.

I u ovom broju nastavljamo sa našom nedavno pokrenutom rubrikom „Pismo meni mlađoj/mlađem“. U ovom broju vam s ponosom predstavljamo tekst Ivana Čolovića, antropologa, etnologa i urednika izdavačke kuće „Biblioteka XX vek“.

U novom, dvadeset i četvrtom broju magazina Liceulice možete čitati i tekst Jane Danilović o inicijativi grupe aktivista i aktivistkinja u kojoj su prekrivali grafite mržnje u Beogradu, zatim tekst Dejana Kožula koji nas upoznaje sa jednim nemačkim umetnikom koji je na zanimljiv način spojio antikorporacijski aktivizam sa umetnošću, kao i tekst Anje Sinadinović o našem prodavcu Mirku Ondriku.

Takođe, u novom broju možete čitati i tekstove koji na pristupačan način obrađuju čitav niz zanimljivih i važnih tema – od studentskih protesta u Makedoniji preko fenomena digitalnog aktivizma (tzv. „kliktivizma“) do političkog konteksta ovogodišnje dodele Oskara.

Za dizajn novog broja zaslužni su Bratislav Milenković, Aleksandar i Milena Savić, a u našoj foto-galeriji ovaj put nam se predstavila Svetlana Ždrnja iz Subotice, sa fotografijama iz bivše fabrike kozmetike “Slavica”.

Kupite naš magazin jer ćete tako pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, tim činom bićete odgovorni prema društvu,  ali i čitajte Liceulice jer ćete tako biti odgovorni prema sebi.

Liceulice_024-Bratislav-Milenkovic-i-Aleksandar-Savic

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s