Značaj antifašističke borbe

Od 7. do 10. maja u Zagrebu, povodom 70-godišnjice oslobođenja od fašizma, biće organizovan čitav niz aktivnosti u okviru projekta “Kartografija otpora”. U fokusu ovog projekta je ilegalni Zagreb u periodu 1941-1945, te mreže i organizacije otpora, njihovo utemeljenje u radničkom i partijskom organizovanju 30-ih godina 20. veka.

11064273_1054891774540172_5412315295119447509_n

“’Kartografija otpora’ predstavlja pokušaj da se iznesu potisnute političke dimenzije antifašističke borbe i da se interveniše kako u dominantni diskurs, koji u ključu revizionizma i antikomunizma demonizuje partizansku borbu i narodni otpor fašizmu, tako i u onaj liberalno-kulturalistički, koji govoreći o NOB-u prećutkuje njegovu neodvojivost od socijalističke revolucije’, saopštili su organizatori tog projekta – Rosa Luxemburg Stiftung za jugoistočnu Evropu i [BLOK].

Istraživanje se ne fokusira na politički, društveni i vojni kontekst samog oslobođenja (na teme kao što su represivni aparat NDH, vojne akcije oko Zagreba, struktura i partijska organizacija unutar okupiranog grada, te široka i razgranata mrežu otpora organizovana kroz Narodnu pomoć). Cilj čitavog projekta je zapravo politizovati istorijsko iskustvo i otvoriti raspravu o tome što je fašizam danas, a potom i pitanje o mogućnostima antifašističkog organizovanja i pružanja otpora represiji i ekonomskoj eksploataciji na evropskoj periferiji.

Projekat okuplja grupu istraživača, istoričara, kustosa i aktivista, koji znanja sakupljena tokom istraživanja prevode u urbani seminar – didaktičku turu po povesnim lokacijama Zagreba koje je revizionistička politika potpuno istisnula iz javnog prostora, a prate ga tri javne tribine posvećene tom istorijskom periodu i problematici savremenih oblika fašizma.

Urbani seminar “Punktovi otpora: Zagreb 1941-45” podrazumeva turu od Trga žrtava fašizma, preko Tvrtkove ulice, Trga kralja Petra Krešimira IV, Ulice Crvenog križa, Trga Bartola Kašića, raskrsnice Derenčinove i Šubićeve do Kvaternikov trg.

Tribinski program obuhvata, između ostalog, i razgovor o Narodnooslobodilačkoj borbi i politici povesti, koji će 9. maja, na Dan pobede, biti održan Knjižnici Bogdana Ogrizovića, a učestvovaće Boris Buden (Humboldtov univerzitet u Berlinu) i Dean Duda (Filozofski fakultet
u Zagrebu).

http://www.seecult.org/vest/kartografija-otpora

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s