Umetnička intervencija uključena u radničku borbu

Nedavno je otkriven mural oslikan na zidovima industrijske hale u Tvornici Itas-Prvomajska u Ivancu. Ovu umetničku akciju pod nazivom “Tvornice radnicima” izvela je grupa KURS, predvođena Milošem Miletićem i Mirjanom Radovanović. Oslikavanje murala u ovoj fabrici deo je šireg projekta Urban festival kustoskog kolektiva BLOK.

06.05.2015., Ivanec - U tvornici Itas-Prvomajska otvoren je mural Tvornice radnicima. Unutarnji zid tvornice oslikali su clanovi udruge KURS Milos Miletic i Mirjana Radanovic. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Savremeni  mural uglavnom se javlja kao deo procesa ulepšavanja prostora, te se često predstavlja kao jedan od mehanizama za oživljavanje zapuštenih delova. Međutim, mural je u nekim drugim političkim okolnostima bio način opismenjavanja masa, svojevrstan čin prevođenja politički i socijalno važne i angažovane poruke u vizualni jezik koji je dostupan i čitljiv svima.

“Oslikavanjem murala u fabrici ITAS Prvomajska u Ivancu želimo pre svega da pružimo podršku radničkom organizovanju i borbi koja se odupire tržišnoj logici i interesima krupnog kapitala. Ovom intervencijom nastojimo se sa svojim radom uključiti u radničku borbu i doprineti njenom širenju i jačanju.

Ova intervencija se suprostavlja savremenoj precepciji murala kao sredstvu estetizacije i ukrašavanja, ona nije romantizacija borbe radnika ITAS-a, već postaje njen sastavni deo. Odluka o pozicioniranju murala unutar fabrike je proistekla iz želje da se obratimo radnicima, sadržajem koji u prvi plan stavlja radnički kolektiv i radničko upravljanje. Svim posetiocima fabrike mural treba jasno da govori: ‘ITAS to su radnici’.

Da bi opisali kako vidimo svoju poziciju kao umetnika, parafraziraćemo Benjamina: naš zadatak nije da ukrašavamo, nego da se borimo, nije da igramo ulogu posmatrača, nego da se aktivno uplićemo. U širem smislu, mural u fabrici ITAS reprezentuje neminovnost borbe za razvoj progresivnih modela upravljanja od strane radničkih kolektiva, i ta borba nije samo u fabrikama, ona mora preći i na druge sfere društva, pa tako i na polje kulture i umetnosti, koje ne može graditi održivu materijalnu bazu bez industrijske proizvodnje i promišljanja novih modela rada”, poručuju Miletić i Radovanović.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s