„Beton mahala“ u Beogradu

Predstava “Beton mahala” u režiji Branislava Trifunovića i Rifata Rifatovića koju izvodi grupa mladih glumaca iz Novog Pazara odigrana je 7. maja u Zvezdara teatru (Beograd).

608965_beton-mahala-foto-promo-zvezdara-teatar_f

Predstava se bavi problemima mladih, a kroz problematizaciju te tematike, predstava suštinski obrađuje dosta kompleksne društvene teme, pre svega one vezane za religijska i politička pitanja. “Beton mahala” je izazvala dosta burne i podeljene reakcije u Novom Pazaru (nakon uspešne premijere i reprize skinuta je sa repertoara uz dosta “sumnjive” izgovore ), a trenutno je na turneji po gradovima Srbije. Pre beogradske, predstavu je imala priliku da pogleda i novosadska publika, kao i publika u Užicu u okviru pratećeg programa književnog festivala Na pola puta.

A evo šta o predstavi “Beton mahala” kaže poznati novinar, pesnik i jedan od utemeljivača splitskog Feral Tribunea, Predrag Lucić.

“Sretan bi trebao biti grad od čije nesreće djeca ne odvraćaju pogled. Grad u kojemu djeca žele slobodno živjeti i iskreno govoriti. Grad čija djeca nisu stasala u ukalupljene sebičnjake i konformiste koji od gledanja svoga posla ne vide ni grad ni svijet u kojem žive.

Sretan bi trebao biti grad o čijoj nesreći njegova djeca progovaraju na pozornici s toliko ljubavi i s tako snažnim umjetničkim porivom kao što su to u „Beton mahali“ uradili Džana, Ema, Ajtana, Draga, Lejla, Amar, Nedim i Petar. Grad od kojega djeca ne bježe nego ga izvode na scenu, da se prepozna u teatru kakav zaslužuje. U teatru šekspirovske zaigranosti pod teretom svijeta, u teatru Shakespeareovih tema i šekspirske zrcalnosti.

Sretni bi trebali biti svi gradovi koji u „Beton mahali“ ne prepoznaju samo Novi Pazar, nego i sebe same i svoju djecu. Gradovi u kojima se Montecchi i Capuleti neće dozivati pameti tek nad grobovima svojih Romea i Julija.

Sretan bi trebao biti grad koji sebi dopusti da se prepozna u igri ovih djevojaka i mladića. Grad koji zna tko su mu i što su mu „Joj, evo ih ovi“.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s