BELDOCS – osmi put pred beogradskom publikom

U osmoj godini postojanja Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks pred publiku ponovo donosi najnagrađivanije dokumentarce iz čitavog sveta, istovremeno promovišući i najistaknutije dokumentariste sa ovih prostora. Fokus je ponovo na neobičnim vizurama ovdašnje ili nekih udaljenih “stvarnosti”, sublimiranih u upečatljiv narativ koji kod gledaoca izaziva utisak jači od onog koji donosi puko promatranje svakodnevice.

beldoc_n

Trideset i sedam filmova iz dvadeset i tri zemlje – koje su selektovali mladi reditelji Ognjen Glavonić, Danilo Nikolić i Hadži Aleksandar Đurović – i ovaj put donose intrigantna predanja o ljudima sa društvene margine, razotkrivajuća, insajderska poniranja u velike političke i istorijske prevrate, ali i esejističke izlete u udaljene umetničke žanrove. U tom smislu treba pomenuti novu, potpuno odvojenu programsku celinu Muzičkih dokumentaraca. Kroz nju će gledaoci imati priliku da se upoznaju sa životom i stvaralaštvom Eliota Smita, sa uličnim muzičarima iz svih krajeva sveta, ali i sa stvaralaštvom Paka de Lusije. Nakon projekcije filma “Nebo te obožava: Eliot Smit” u Domu omladine će biti organizovana i žurka uz živi nastup članova grupe Stray Dogg koji samo za ovu priliku odsvirati kratak tribjut koncert tragično preminulom stvaraocu.

Međunarodni program domaćoj publici predstavlja najreprezentativniju dokumentranu produkciju iz čitavog sveta: pored ovogodišnjeg dobitnika Oskara za najbolji dokumentarni film, u ovoj programskoj celini našla su se najnovija ostvarenja dokumentarista poput Sergeja Loznice, Džošue Openhajmera, Mihaela Madsena i drugih. Između ostalih, publika će moći da pogleda filmove “Citizenfour: dosije Snouden” koji donosi insajdersku perspektivu “špijunske afere stoleća”, film „Poseta“ Mihaela Madsena, svojevrsnu humorističko-filozofsku parabolu o potencijalnom kontaktu sa vanzemaljcima, Openhajmerov „Pogled tišine“ koji počinje tamo gde se njegov prethodni film, slavom ovenčani „Čin ubistva“ završava, te „Doživotne robije“ Nurit Kedar koji govori o ekstremnim nacionalističko-verskim podelama u okviru najuže porodice, a u „Usputnoj stanici“ Kaveha Bakhtiarija upoznajemo se sa očajničkim, hazarderskim akcijama grupe iranskih ilegalnih imigranata u Atini.

U okviru programske celine Srpski takmičarski program biće prikazano deset najboljih domaćih dokumentaraca po oceni Beldoksovih selektora. Najzapaženiji među njima svakako su dobitnik nagrade u Nionu – film “Šuma” Siniše Dragina, koji istražuje prisluškivanje Josipa Broza Tita od strane Čaušeskuovih obaveštajaca, zatim priča o haškom zastupniku „Srpski advokat“, „Flotel Evropa“, „Daljine“, „Krš“ i srpsko-američka koprodukcija o životu kosovskih Srba „Stranac iznutra“. Sva nabrojana ostvarenja premijeru su doživela na nekom od internacionalnih festivala A ili A plus kategorije. Pored njih, Srpski takmičarski program obuhvata i filmove “Jovica i njegovi zubi”, “Biti ili ne, Ivan Hiti”, “Dug u krvi” i “1973”.

Panorama program okuplja filmove čija estetika biva donekle podređena aktuelnosti i značaju obrađene tematike. Raspon njihovih interesovanja kreće se od ispitivanja osnovih teorija o nastanku kosmosa u filmu „CERN“, preko politički relevantnih priča u filmovima „Tanka linija nade“ i „Pepe Muhika – lekcije iz cvetne leje“, do autentične porodične sage nemačke Jevrejke jugoslovenskog porekla „Titove naočare“, snimljene po istoimenom bestseleru.

Centralna ličnost ovogodišnjeg festivala svakako će postati ukrajinski reditelj Sergej Loznica koji u svom aktuelnom ostvarenju „Majdan“ prenosi autentičnu atmosferu sa centralnog trga u Kijevu tokom nedavnog prevrata. On će se obratiti beogradskoj publici prilikom premijere ovog filma, a održaće i nekoliko predavanja, dok jedna čitava programska celina ovogodišnjeg Beldoksa retrospektivno predstavlja deo njegovog dosadašnjeg opusa.

Pored Loznice, Beldoks će po drugi put ugostiti čuvenog Džošuu, Kristjana Fraja, Minu Milevu i Veselu Kazakovu, Maksimilijana Pletoa i Bruna Friča, Adrianu Altaras i Reginu Šiling, Alin Šmid, Keveha Bakhtiarija i Mari-En Hildbrand, Nurit Kedar i Samira Riada Džamala Aldina.

http://beldocs.rs/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s