Platformat – nezavisna kultura i umetnost

Festival nezavisne kulture i umetnosti Platformat otvoren je 29. aprila u Domu mladih u Splitu izložbom “Dizajnerke 1930-1980: Kontekst, produkcija i uticaji”, te postavkom “Dizajniranje Studentskog centra” Hrvoja Živčića i Darija Devića u produkciji Instituta za istraživanja u arhitekturi Platforma 9.81.

2015-04-27-12-21-6836-

Do 9. maja, koliko traje ovaj festival, biće održano više od pedeset kulturnih događaja, koncerata, postavki, filmova, predstava, radionica, predavanja, tribina i javnih akcija.

Cilj festivala je koncentrisanje kulturnih i umetničkih događaja u Domu mladih kao prostora otvorenog za vaninstitucionalnu savremenu kulturu, te privlačenje većeg broja publike i senzibilisanje šire javnosti za neophodnost uređenja prostora i dalji razvoj budućeg društveno-kulturnog centra.

Desetodnevni program Platformata, pored izložbi i projekcija filmova, obuhvata i treninge (ples na svili i akro breakdance), kao i niz radionica (urban i street ples, poi žongliranje, akcijsko slikarstvo…). U organizaciji Kino kluba Split, biće održane i radionice snimanja na 16mm filmu, osnova rada s kamerom i osnova snimanja dokumentarnog filma.

Tribinski program posvećen je temama finansiranja vaninstitucionalne kulture i zajedničkom korišćenju prostora.

Platforma Doma mladih je zagovaračka platforma na lokalnom nivou, inicijativa za nezavisnu kulturnu scenu i scenu mladih, koju čini 16 udruženja, institucija i ustanova u kulturi.

Festival Platformat finansijski su podržali Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Hrvatske i Grad Split.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s