Subversive festival – emancipacija sebe i drugih

Subversive festival u Zagrebu biće održan osmi put od 3. do 16. maja, a u sklopu konferencijskog, forumskog i filmskog programa, te Škole savremene lingvistike i Sajma angažovane književnosti okupiće više od sto dvadeset istaknutih ličnosti savremene kritičke misli iz celog sveta, te prikazati pedesetak provokativnih filmskih ostvarenja.

subverziv

Među gostima osmog Subversive festivala, na temu Prostori emancipacije: mikropolitike i pobune, najavljeni su indijska filosofkinja i ekofeministkinja Vandana Shiva, izvršni direktor Greenpeace-a Kumi Naidoo, australijski profesor ekonomije Steve Keen, zatim Ugo MatteiWang HuiLisa VogelRichard SeymourVivek Chiber, te članovi PodemosaSirize i novoosnovanog Radničkog fronta, kao i filmski reditelj Joshua Oppenheimer, koji će biti gost i osmog Beldoksa u Beogradu.

Nezadovoljstvo građana brutalnom i razornom moći kapitalizma, surovom eksploatacijom i diktaturom kapitala, te tradicionalnim oblicima političkih udruživanja ne dovodi do nastanka jedinstvenog političkog subjekta, već do mnoštvenosti društvenih aktera s obzirom na mesto, jezik, etničnost, pol ili nešto drugo, koji zahtevaju promene, spremni na miroljubivo ratovanje i reinvenciju političkog u liku hegemonističke povezanosti na ideološkom terenu nove borbenosti, saopštili su organizatori.

Subversive Forum i ove godine u pet programskih dana – od 11. do 15. maja, nastavlja da razvija i unapređuje platforme za alternativne društvene prakse i mobilizacije. U nizu panela koje će voditi predstavnici različitih organizacija iz regije i Evrope biće obrađene goruće teme finansijalizacije i finansijske krize u jugoistočnoj Europi, prostora nove društvenosti, transformacije uslova društvene reprodukcije i emancipacije, mogućnosti povezivanja levice na Balkanu, ljudskih prava, odgovornosti i sukoba.

Filmski segment festivala “Bez (gvozdenih) ograda” počinje dobitnikom Zlatnog medveda 65. Berlinala, iranskim filmom “Taksi” Džafara Panahija, asim takmičarskog programa igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova, iz kojeg će najbolja ostvarenja biti nagrađena festivalskom nagradom “Wild Dreamer”, najavljen je i bogat prateći program (Film esej, Film filozofija, omaž Alekseju Germanu, Femi pank).

Biće nastavljen i obrazovni pilot-program Škola savremene humanistike, uz dodatak neformalnih oblika učenja. U partnerstvu sa Akademijom likovnih umetnosti u Zagrebu, Subversive organizuje i predavanja, okrugle stolove i interaktivne radionice na temu Socijalna dimenzija kulturnih politika. Od 8. do 14. maja ugostiće desetak predavača i voditelja radionica koji će pokušati da predstave niz problema koji se javljaju u sprovođenju kulturnih politika u svetlu neoliberalnih mera štednje i kontinuiranog smanjivanja budžeta za kulturu.

Sajam angažovane književnosti počeće 7. maja pesničko-performativnim programom SubLit Caffea: Prekarijat vs. Pluto & Biro & Plutokracija u kojem će nastupiti Tomislav Marković (Beograd), Arben Idrizi (Priština), Faruk Šehić i Ferida Duraković (Sarajevo), Jani Kovačić (Ljubljana), te Vlado BulićBranislav OblučarNikola Tadić, Martina Vidaić i Milan Rakovac iz Hrvatske.

Dvodnevni program Hrvatskog P.E.N. centra “Poetry Alive! Poezija i subverzija s čitanjem poezije”, najavljen za 8. i 9. maj, predstaviće domaće i strane umetnike, među kojima i pesnikinju, urednicu i aktivistkinju iz Bocvane Tj Demu, kineskog pesnika iz Pekinga Bei Linga, albansku pesnikinju Luljetu LleshankuSenadina Musabegovića iz Sarajeva, pesnikinju, esejistkinju i dramatičarku iz Nice Claude Ber, te Tanju Bakić, Moniku HercegMaju HanićGorana ČolakhodžićaLuku Mavretića i druge.

“Svako može biti emancipovan, ali zadatak nije emancipovati samo sebe, nego pomoći i drugima u emancipaciji. Želje, vrednosti i simulakrumi upravljaju našim životima i čine začarani krug naših nevolja iz kojeg se izlazi ili u njemu ostaje u miroljubivim borbama i zajedništvu s drugima koje usrećuje”, poručili su organizatori festivala Subversive.

http://www.subversivefestival.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s