Predstavljanje knjige „Šta čitate?“

U organizaciji Kulturnog centra Beograda 22. aprila u Galeriji Artget predstavljena je knjiga “Šta čitate?” u znak sećanja na Mirka Đorđevića (1938-2014).

standard_635636507772016375

Knjiga “Šta čitate?” je prva knjiga koja je upravo objavljena u okviru projekta koji su pokrenuli Zadruga Res publica i izdavačko preduzeće Mostart. Projekat je pokrenut sa ciljem izdavanja četiri knjige Mirka Đorđevića, na osnovu njegovih autorskih tekstova i prevoda koji su objavljeni u listu Republika u periodu od 1993 – 2014. godine.

Predstavljanje knjige održano je uoči godišnjice smrti Mirka Đorđevića, a u razgovoru su učestvovali Borka Pavićević, Nedim Sejdinović, Zlatko Paković, Dragan Stojković i Svetlana Lukić.

U prvoj knjizi “Šta čitate?” objavljeno je dvadeset i dva prevoda, te trideset prikaza knjiga koji su objavljivanji u rubrikama Šta čitate, Ponovo pročitati, Prevodi, kao i predgovor i pogovor knjigama u izdanju Republike koje je Mirko Đorđević takođe preveo.

“Šta mislite?” naziv je druge knjige koja sadrži duže i kraće eseje koji su objavljivani u rubrikama Kultura i Dijalog. U trećoj knjizi “Događanja” okupljen je najveći broj dužih i kraćih članaka povodom aktuelnih društvenih zbivanja koji su objavljivani u istoimenoj rubrici. “Ogledanja” naziv je četvrte knjige u okviru koje će na jednom mestu biti objedinjeni svi ogledi koji su objavljivani u istoimenom tematskom bloku Republike. Tekstovi iz četvrte knjige preštampavani su u raznim izdanjima knjiga, dok se sadržaj prve tri knjige po prbi put pojavljuje posle objavljivanja u Republici.

“Bibliografija Mirka Đorđevića (1938-2014) obuhvata broj odrednica koje je teško utvrditi. Veliki broj njegovih tekstova – prevod knjiga, predgovora, studija, članaka i intervjua u stručnim časopisima, dnevnoj i nedeljnoj štampi u zemlji i inostranstvu, u poslednjoj deceniji i na elektronskim portalima, zahtevaju dugotrajan i sistematski istraživački rad. Posebnu oblast, koju je u kraćem roku bilo moguće obraditi, predstavlja njegova saradnja u listu Republika. Tokom pune dve decenije Mirko Đorđević je u listu Rebuplika objavio ukupno 370 tekstova, koji se mogu razvrstati u tematske oblasti, koje će u suizdavačkom projektu Zadruge Res publica i preduzeća Mostart ispuniti četiri knjige” ističe Dragan Stojković, izdavač i priređivač knjige.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s