Izložba „Umreženi poremećaji“

Izložba “Umreženi poremećaji” biće otvorena 23. aprila u Muzeju moderne i savremene umetnosti (MMSU) u Rijeci. Izložba problematizuje isprepletanost odnosa umetnosti, haktivizma i poslovnog sveta, a deo je festivala “Moje, tvoje, naše” koji organizuje Drugo more. Izložba povezuje radove i kolektive koji kao način podsticanja kritike primenjuju poslovnu strategiju “poremećaja”.

Disruptive

Na izložbi pomoću različitih medija i materijala biće predstavljeni pokreti Anonymous i Neoizam, globalni fenomeni koji su zasnovani na poigravanju sa identitetom, zatim njima bliske prakse preuzimanja imena Luther Blissett, Anna Adamolo i Janez Janša kao nove oznake ličnosti. A takođe će biti predstavljeni Peng! i Telekommunisten, koji humorističkim pristupom usvajaju ozbiljnost poslovnih organizacija u svrhu njihovog ismejavanja.

Pretpostavka je da je svaki otpor prema sistemu u krajnjem slučaju koristan kapitalističkim mehanizmima u stvaranju novih životnih stilova, proizvoda i praksi, novih oblika tržišta i potrošača, pa je izložba zamišljena kao pokušaj traganja za novim strategijama koje nisu toliko podložne sistemskom prisvajanju.

Radovi koji će biti predstavljeni u okviru izložbe “Umreženi poremećaji” daće prikaz istorijskog razvoja društvenih mreža i haktivizma koji nastaje unutar njih. Fokus izložbe jesu umetnički i aktivistički projekti nastali u konstelaciji sa društvenim mrežama, koji dovode u pitanje postojeće odnose moći i hegemonije velikih kompanija.

Deo izložbe posvećen je neobičnom umetničkom delovanju grupa Suicide Club, Društvo kakofonista i Bilbord Liberation iz San Franciska. Osim toga, deo izložbe posvećen je i ranom razdoblju festivala Burning Man koji se od 1990. godine održava u pustinji Black Rock u Severnoj Nevadi.

U okviru izložbe će se takođe tematizovati osvajanje vlastitih pozicija u medijskom prostoru na primeru međunarodnog kruga poštanske umetnosti, Mail Art, kao i na primeru kolektiva Les Liens Invisibles koji je ideju japanskog rituala samoubista (sepukku) preslikao na svet virtuelnih društvenih mreža.

Radovi Laure Poitras i Trevora Paglena, kao i instalacija Juliana Olivera bave se leek aktivizmom i prokazivanjem sistema nadzora, korupcije i nepravde za šta je trenutno najpoznatiji primer slučaj američkog zviždača Edwarda Snowdena.

Izložba koja je prethodno predstavljena u ljubljanskoj galeriji ŠKUC, u MMSU biće otvorena do 14. maja. Dizajn izložbe osmislili su Janez Janša i Slaven Tolj.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s