Deveto izdanje festivala „Prosefest“

Od 22. do 24. aprila u Novom Sadu, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada održaće se deveti Međunarodni festival proze „Prosefest“. Sedam pisaca iz naše zemlje, regiona i sveta koji će se predstaviti novosadskoj publici su: Samanta Švebil iz Argentine, Vesna Goldsvorti iz Engleske, Bora Ćosić iz Nemačke, Oto Horvat – Novosađanin koji živi u Italiji, Goce Smilevski iz Makedonije, Damir Karakaš iz Hrvatske i Jevgenij Vodolazkin iz Rusije.

plakat-731x1024

U okviru festivala učenici novosadskih gimanzija „Jovan Jovanović Zmaj“, „Isidora Sekulić“ i „Svetozar Marković“ imaće priliku da razgovaraju sa poznatim piscima. Tokom tri dana ovog jedinstvenog festivala održava se niz programa u gimnazijama u kojima učenici vode razgovore o delima ovih autora, a organizuju se i programi koji su otvoreni za širu publiku.

Nedeljko Mamula, urednik Festivala, istakao je da su svi oni iz organizacije Festivala, kao i iz Kulturnog centra Novog Sada jako zadovoljni što svake godine ono što žele da preporuče za čitanje mogu da podele sa učenicima gimanzija sa kojima sarađuju. Učenici su najvažniji i najvredniji deo Festivala, jer su oni budućnost ovog društva.

Nagrada „Milovan Vidaković“ biće uručena prvog dana festivala. Ovu nagradu su do sada na Prosefest-u primili: Đerđ Konrad, David Grosman, Klaudio Magris, Alberto Mangel, Slobodan Tišma, David Albahari, Milisav Savić.

Dan pre početka ovogodišnjeg Festivala, 21. aprila, na konferenciji za novinare u Novom Sadu i Beogradu biće objavljen ovogodišnji dobitnik međunarodnog priznanja za ukupno prozno stvaralaštvo.

Osim toga Kulturni centar Novog Sada organizovao je i nekoliko programa „U susret Prosefestu“. Razgovori o književnosti su započeti već 20. aprila kada je organizovano bilo veče posvećeno dobitnici Nobelove nagrade, kanadskoj spisateljici Alis Manro.

http://prosefest.rs/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s