Meet, See, (critically) Do – uloga muzeja

Muzejska konferencija “Meet, See, (critically) Do”, na kojoj učestvuju predstavnici muzeja sa Balkana, kao i iz Nemačke, Švedske i Velike Britanije, održava se od 15. do 17. aprila u Novom Sadu, u organizaciji Balkanske mreže muzeja (Balkan Museum Network – BMN) i fondacije Kulturno nasleđe bez granica (Cultural Heritage without Borders), a u saradnji sa Muzejom Vojvodine iz Novog Sada.

MSD-muzeji-balkan

Na konferenciji u Muzeju Vojvodine učestvovaće muzejski profesionalci iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, sa Kosova, iz Nemačke, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Švedske i Velike Britanije, najavili su organizatori.

Konferencija teži da ojača individualne i institucionalne kapacitete muzeja, kao i da ohrabri i inspiriše muzeje u regionu na zajednički rad.

Kao ključni govornici na konferenciji “Meet, See, (critically) Do” najavljeni su eksperti iz oblasti muzeologije i baštine sa regionalnim i međunarodnim iskustvom – prof. dr.Tomislav ŠolaAnna Viola HallbergNat EdwardsStephen Allen Michele Taylor.

Prof. dr. Tomislav Šola iz Zagreba govoriće o kritičkom pristupu muzejima na Balkanu, a ukazaće, između ostalog, da mali muzeji treba da budu kreativni i hrabri, te da novi potencijal mogu da izgrade raznovrsnošću i novim savezima. Na rukovodećim mestima moraju biti vrhunski profesionalci, a neophodno je uspostaviti i saradnju sa lokalnim zajednicama, te uspostaviti saveze sa kulturnim turizmom i društveno odgovornim preduzećima kako bi se istaklo da je nasleđe deo razvojne strategije. Biće reči i o umetnosti i aktivizmu, a predviđen je i dijalog sa nevladinim sektorom.

To je treća muzejska konferencija tog tipa, a prethodne dve održane su u Tirani i Sarajevu.

http://www.seecult.org/vest/meet-see-critically-do

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s