Deveti Festival tolerancije

U Zagrebu se 12. do 18. aprila održava deveti Festival tolerancije – Festival židovskog filma. Na Festivalu će biti predstavljeno više od 60 filmova koji afirmišu različitost, a održaće se i izložbe, koncerti, diskusije i razni drugi programi koji će pokušati da unaprede svest o važnosti dijaloga, te kojima će se ukazati na bitnost kulture sećanja kroz podsećanje na strahote holokausta.Screen Shot 2015-04-16 at 15.31.58

U okviru programa festivala biće prikazani igrani, dokumentarni i animirani filmovi. Između ostalih, biće prikazani “Poziv” (Mat Kirkby i James Lucas), zatim “Not Anymore: Priča o revoluciji” (Matthew Van Dyke), koji je osvojio čak 80 nagrada, “Slobodan pad” (Stephan Lacant), dokumentarac “Živi iznutra” (Michael Rossato-Bennett), pobednik Sandensa…

U bioskopu „Evropa“ na svečanom otvaranju biće prikazani hrvatski kratki animirani film „Bečka krv“ i „Walesa: čovek nade“.

Ovogodišnji festival obeležava ujedno i dva istorijska jubileja – 70 godina od oslobođenja Aušvica i 20 godina od genocida u Srebrenici.Sarajevski umetnik Tarik Samarah je tim povodom predstavio projekat „1945- 1995 – 2015“, koji naziv dobio prema godinama oslobođenja Aušvica i godina zločina u Srebrenici.

Pored filmova, festival je u svoj program uvrstio i izložbe, koncerte, diskusije, program „Edukacijska jutra“, kao i Festival market – okupljanje predstavnika uglednih domaćih i svetskih festivala.

Ovogodišnji novitet festivala su i diskusije. Teme diskusija su “Balkanizacija: sistemsko stvaranje slabih državica”, “Identitet, kultura i nasleđe: poslednja smetnja kapitala”, “Izraelsko-palestinski odnos: suživot DA ili NE”, “Integracija Roma: dvosmerna ulica”, “Fenomen sapunica: tiha ženska revolucija” i “Čovek današnjice: zver ili obnavljač”.

U okviru muzičkog programa nastupiće Bogdan Norbert trio, Schlachthofbronx, Robert Paci Dala i drugi.

Prateći program festivala otpočeo je 10. aprila otvaranjem dve izložbe – fotografske “Prince Soniyiki – Integracija azilanta u hrvatsko društvo”, organizovane u saradnji s UNHCR-om, te foto konkursa “Susreti kultura”, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom.

Ulaz na sve programe Festivala tolerancije, osim na koncerte, besplatan je.

http://www.seecult.org/vest/9-festival-tolerancije

http://festivaloftolerance.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s