Aukciona prodaja Avala filma

Grad izgubljenih filmova je kampanja koja je pokrenuta u znak protesta protiv aukcione prodaje Avala filma, najvećeg filmskog studija u Jugoslaviji.

361261-1428928147-wide

Srpska filmska javnost, nažalost, u svojim mnogobrojnim pokušajima nije uspela da izlobira kod Vlade Srbije da kupac Avala filma mora da ispuni uslov nastavka filmske delatnosti.

U prodaju je uključen i filmski katalog Avala filma iz perioda od 1947. do 1992. godine, koji obuhvata preko 200 igranih i 400 dokumentarnih filmova. Ovi filmovi su dobijali nagrade na festivalu u Kanu, Berlinu i Veneciji. Skoro polovinu jugoslovenskih filmova je producirao Avala film, a njegovom prodajom će značajan deo naše filske baštine završiti u privatnim rukama.

U okviru kampanje je pokrenuta i peticija u znak protesta zbog beskrajno neodgovornog i nesavesnog primera nemara prema jugoslovenskom kulturnom nasleđu, i ujedno se izražava zahtev da katalog Avala filma ne bude prodat, već nacionalizovan i dat na raspolaganje Jugoslovenskoj Kinoteci.

Aukciona prodaja Avala filma zakazana je za 22. april 2015. godine, a kampanja Grad izgubljenih filmova predstavljaće odbrojavanje poslednjih deset dana uoči aukcije. U okviru kampanje svakodnevno će na društvenim mrežama i   na http://www.cinemakomunisto.com/avala-film/ biti objavljivan materijal sa ciljem podsećanja na kultne filmove Avala filma, a osim toga biće organizovan i poslednji obilazak Filmskog grada u Košutnjaku.

Peticiju protiv prodaje kataloga Avala filma možete potpisati na www.thepetitionsite.com/361/261/305/grad-izgubljenih-filmova-city-of-lost-films/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s