Provokativne poruke kao umetnički komentar

Austrijski filmski umetnik Oliver Resler, poznat po aktivističkom angažmanu, predstavlja na Medijskoj fasadi Muzeja savremene umetnosti u Zagrebu tri rada sa provokativnim porukama: Izbori su prevara, Vlasništvo je krađa i Blokiraj ili uspori moć. Prve dve poruke odavno su deo istorije, ali su i danas aktuelne.

Slogan Izbori su prevara nastao je u maju 1968. u Parizu, a čini se da je ponovo dobio posebnu važnost u ovim vremenima stalne ekonomske krize, u kojoj sistem predstavničke demokratije postaje sve manje i manje osetljiv na interese biračkog tela, pa je pre svega usmeren na interese banaka, korporacija i bogatih. Izbori tako postaju besmisleni ritual, jer samoprozvane političke i ekonomske elite donose stvarne odluke daleko od javnih rasprava.

Slogan Vlasništvo je krađa potiče iz knjige francuskog anarhiste Pjera Žozefa Prudona  iz 1840. godine u kojoj tvrdi da se nekorišćeno zemljište ne može smatra nekretninom jer se pravo na zemlju može posedovati samo ako se koristi. Smatrao je i da se radom zemlja stiče kao legitimni vid imovine. Resler ukazuje da je današnja akumulacija razvlašćivanjem oblik prisvajanja koji ne uključuje najpre stvaranje bogatstva, nego prisvajanje postojećeg – najčešće od siromašnih ili od javnog sektora. Prudonov slogan postaje tako savršen za ponovnu upotrebu u kontekstu globalnog kapitalizma.

oliver-resler-demokratija

Resler trećim sloganom Blokiraj ili uspori moć poziva građane da se aktiviraju i uključe u društvene pokrete koji pokušavaju da zaustave antidemokratske težnje usmerene protiv života ljudi.

Reslerov rad na Medijskoj fasadi, kako je naveo MSU, na prvi pogled se čini kao da ne koristi sve mogućnosti tri velika LED ekrana na zapadnoj fasadi zgrade. Premda se Medijska fasada obično koristi za tehnički složenije projekte, Reslerov trokanalni site specific rad negira prirodu medija, jer predstavlja tri statična teksta na tri dela fasade.

Reslerovi radovi biće deo Medijske fasade od 9. do 17. aprila, a umetnik će 10. aprila prisustvovati projekciji svoja tri filma u dvorani Gorgona. Nakon projekcije biće održan razgovor sa Reslerom, u kojem će učestvovati i umetnica i aktivistkinja Selma Banić, kustoskinja Branka Benčić i filmski autor Goran Dević, te Leila Topić, autorka programa i moderatorka diskusije.

Oliver Resler, rođen 1970, poznat je po instalacijama i intervencijama u javnom prostoru kojima istražuje neuralgične tačke globalizovanog društva, poput anomalija u ekonomiji, demokratiji ili globalnim klimatskim promenama. Takođe, istražuje modele društvenih alternativa postojećem poretku.

http://www.seecult.org/vest/izbori-vlasnistvo-moc

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s