Pozorište koje pokreće društvene debate

Predstava “Šta je ona kriva nije ništa ona kriva” o tražiocima azila u Srbiji i odnosu prema njima, u režiji Anđelke Nikolić, biće premijerno izvedena 9. aprila u Bitef teatru u Beogradu.

Drama se bavi pitanjem tražilaca azila i ksenofobijom u Srbiji, a inspirisana je događajima u Banji Koviljači gde se deo lokalnog stanovništva pobunio protiv privremenih sugrađana, azilanata iz Azije i Afrike. Glavni lik u komadu je trinaestogodišnjakinja Mila koja je najmlađi član tipične, savremene, srpske porodice koja je izložena ekonomskim nedaćama i pogođena društvenim neskladom. Devojčica odrasta u sredini sa narušenim moralnim vrednostima i međuljudskim odnosima. Lik Mile, ali i ostale uloge u komadu – članove porodice, lokalne japije, političare i azilante, tumače tinejdžerke čime postavka, kako je navela rediteljka, postaje dragoceno svedočanstvo o tome kako najmlađa kategorija stanovništva – ranjiva po različitim osnovama – doživljava brutalnu svakodnevnicu.

Predstava je nastala prema istoimenom tekstu Vesne Perić koja je za tu dramu dobila prvu nagradu za najbolji angažovani dramski tekst na regionalnom Hartefaktovom konkursu 2012. godine.

Autorski tim, osim rediteljke Anđelke Nikolić, čine i Tijana Grumić (asistentkinja rediteljke), Irena Popović Dragović (muzika), Ana Valter (scenski dizajn), Bojana Mišić (scenski pokret) i Milica Janketić (scenski govor). Mia David je producentkinja komada, izvršni producent je Janko Dimitrijević, a Marijana Stefanović organizatorka. Predstava je nastala u koprodukciji Hartefakta, Bitef teatra i Ustanove kulture Parobrod, a želja producenata je da afirmišu mlade talente, podrže njihov obrazovni i profesionalan razvoj, ulože snagu u stvaranje nove glumačke generacije, ali i da pokrenu debatu o društveno značajnim pitanjima i podignu svest o statusu tražilaca azila u Srbiji.

595990_postersta-je-ona-kriva2-foto-promo_ff

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s