Inicijativa za očuvanje GTC-a

U centru Skoplja (Makedonija),  koje je već arhitektonski temeljito preoblikovano  u “najnoviji antički grad u Evropi” na red je došao i Gradski trgovinski centar. Projekat rekonstrukcije i dogradnje (autori su  Žarko Čauševski i Filip Bogatinov)  predviđa novu, barkonu fasadu GTC-a sa “antičkim” stubovima i novom terasom sa velikim brojem obaveznih skulptura,

Ovim povodom u  gradskoj  opštini Centar 26. aprila održaće se referendum po pitanju očuvanja autentičnog izgleda Gradskog trgovinskog centra.  Arhitekte i građanske inicijative u Makedoniji su uspeli da izdejstvuju održavanje ovog referenduma, a ovih dana je počela i kampanja koja poziva građane da izađu u što većem broju na referendum i daju pozitivan odgovor na pitanje: “Da li ste za to da se zadrži autentični izgled fasade GTC-a?”.

Prvi promotivni događaj u organizaciji građanske inicijative “Го сакам ГТЦ” održan je 6. aprila u Parku žena. Predstavnici ove inicijative, kao i predstavnici Asocijacije arhitekata Makedonije i građanski aktivisti obratili su se okupljenima, a bio je održan i promotivni koncert za što veći izlazak na prvi lokalni referendum u Makedoniji na kome su nastupili Ana Kostovska i Simon Kiselički, The John, Džaka Nakot i Bon Praskiza & Donplaya.

AKTIVART - gtc-kampanja-referendum

Gradonačelnik opštine Centar, Andrej Žernovski se takođe zalaže za očuvanje sadašnjeg izgleda GTC-a. Žeranovski je ukazao da se opština Centar sa gradskim vlastima oko nekih stvari slaže, ali da ima i onih oko kojih nemaju zajednički stav “Barok je jedno od pitanja o kojima se ne slažemo sa Gradom”. Osim toga gradonačelnik opštine Centar uputio je da je referendum odlična mogućnost za objedinjavanje građana, bez obzira na stranačku, versku ili etničku pripadnost, i da će se na taj način vratiti poverenje građana u sistem i njegove institucije.

Predsednica Asocijacije arhitekata Makedonije Danica Pavlovski izjavila je da građani žele obnovu i rekonstrukciju GTC-a, ali sa namerom očuvanja njegovog spoljašnjeg izgleda i sa namerom da mu obezbede status kulturnog dobra.

Borba građana za GTC započeta je još pre dve godine. Inicijativa je za to vreme prikupila više od 10.000 potpisa, dobila podršku više od 20 udruženja građana, među kojima su i Asocijacija nezavisne kulture scene Jadro, kao i Studentski plenum.

GTC je delo grupe arhitekata, predvođenih Živkom Popovskim. Njihov projekat je pobedio na konkursu 1967. godine, a zgrada je izgrađena 1973. godine.

Kampanja za očuvanje autentičnog izgleda GTC-a vodi se i na društvenim mrežama, uz korišćenje haštagova #ГоСакамГТЦ i #ГТЦ.

http://www.seecult.org/vest/kampanja-za-ocuvanje-gtc

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s