Zašto granice i nacionalnost, a ne sloboda?

Umetnica Ines Kotarac započinje rad na fotografskom projektu o Bosni i Hercegovini “Kapi protiv zaborava” u desetak evropskih gradova – od Berlina preko balkanskih gradova sve do Istanbula. Ključno pitanje na koje autorka želi da odgovori ovim projektom je sledeće – zašto granice i nacionalnost, a ne sloboda, oblikuju identitet većine ljudi na planeti?

Ines-Kotarac-Cemetery-Sarajevo

Ines Kotarac projektom “Kapi protiv zaborava donosi različite motive snimljene u Bosni i Hercegovini, zemlji iz koje je izbegla zbog rata kao dete. Odrasla je u u Hrvatskoj, a odnedavno živi u Nemačkoj.

Prema njenim rečima, današnje nacionalne granice rezultat su niza promena tokom istorije i želje za zauzimanjem tuđe zemlje uz krv i suze.

“Svako se rodio negde. To nije nešto što se zasluži, napravi ili postigne. Kako onda puka slučajnost prostora u kojem je neko rođen može dovesti do situacije u kojoj je ta osoba spremna ubiti drugu, samo zato što taj drugi ne pripada njegovu plemenu, naciji, zemlji ili religiji?”, pitanje je koje postavlja Ines Kotarac projektom “Kapi protiv zaborava, ili u potrazi za izgubljenom domovinom”.

Povodom tog projekta, čiji je naziv preuzela iz izloga jednog sarajevskog dućana, pokrenula je i Indiegogo kampanju kako bi uspela da obezbedi osnovna sredstva za realizaciju u desetak izložbenih prostora na putu od Berlina do Istanbula (Frankfurt, Prag, Rijeka, Split, Koprivnica, Tuzla, Novi Sad, Skoplje, Sofija).

Zainteresovani za podršku, mogu saznati detalje o projektu i uplatiti sredstva do 5. aprila.

Iako crowdfunding na ovim prostorima još nije čest oblik finansiranja umetničkih projekata, Ines Kotarac se za njega odlučila jer “veruje u solidarnost i zajednicu”.

http://www.seecult.org/vest/granice-su-u-vasoj-glavi

https://www.indiegogo.com/projects/drops-against-oblivion-photo-project

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s