Važnost sećanja na Drugi svetski rat i Holokaust

Dokumentarna pozorišna predstava “Nevidljivi spomenici” koja tematizuje sećanje na Drugi svetski rat, antifašističku borbu i Holokaust u Beogradu biće premijerno izvedena 27. marta u Bitef teatru. Predstavu su režirale Jelena Bogavac i Milena Bogavac, a nastala je kroz višemesečni istraživački, umetnički i edukativni proces tokom koga su učenici Treće beogradske gimnazije proučavali istoriju Evrope, Beograda i svojih porodica.

Nevidljivispomenici

Tekst predstave zasnovan je na ukrštanju ličnih priča, istorijskih dokumenata, pisama, svedočanstava i podataka iz knjige “Mesta stradanja i antifašističke borbe u Beogradu 1941-44” koju su uredili Rena Raedle i Milovan Pisarri. Toj knjizi, predstava duguje i podnaslov “Priručnik za čitanje grada”.

Iako tematizuje jedno istorijsko razdoblje, “Nevidljivi spomenici” nije istorijska predstava, već je bazirana na savremenoj interpretaciji sećanja na Drugi svetski rat i na otkrivanju posledica koje su ti događaji ostavili na Beograd, Srbiju i bivšu Jugoslaviju. Mladi izvođači/ce govore u svoje ime, te prezentuju publici i istorijske činjenice koje su kroz proces naučili, ali i snažne emocije straha, tuge i besa, koje je bavljenje ovom temom u njima izazvalo, saopštio je Bitef teatar.

Polazeći od činjenice da su u ratu i žrtve i zločinci – ljudi, predstava postavlja pitanja: šta je to što ljude tera da drugim ljudima nanose zlo i kakvu odgovornost podrazumeva sećanje na najmračnije događaje u istoriji čovečanstva?

Istorija se ne uči da bi se znala prošlost, već da bi se razumeo savremeni trenutak – osnovna je teza predstave “Nevidljivi spomenici”, kroz koju grupa mladih ljudi šalje snažnu antiratnu poruku: samo ako se uvek sećamo, nikad se neće ponoviti.

Produkcija “Nevidljivi spomenici” deo je projekta “Dvostruki teret: učenje o nacionalsocijalizmu i Holokaustu u Evropi” koji je inicirao Goethe Institut iz Zagreba, a namenjen je učenicima gimnazija iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske. Osnovna ideja temelji se na zadatku da kroz učenje o nacionalsocijalizmu i Holokaustu, te posete spomen-područjima, muzejima i arhivima, uz podršku umetnika i kulturnih pedagoga, učenici izrade umetnička dela inspirisana istraživanjem.

U projektu učestvuju: Srednja škola “Ban Josip Jelačić” iz Zaprešića i gimnazije “Obala” iz Sarajeva, “Fran Galović” iz Koprivnice, “Lovaši Laslo” iz Vesprema i Treća beogradska gimnazija, jedna od najstarijih u Srbiji (osnovana 1859. godine), koja je 1964. proglašena spomenikom kulture. Pohađao ju je, između ostalih, i pisac Borislav Pekić, zbog čega ta škola dodeljuje književnu nagradu koja nosi njegovo ime.

http://teatar.bitef.rs/2015/03/23/27-mart-nevidljivi-spomenici/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s