Otvaranje izložbe „Od bratstva do bratoljublja“

U Institutu za savremenu umetnost u Zagrebu od 25. marta biće otvorena izložba „Od bratstva do bratoljublja“ kosovskog umetnika Albana Muja. Ovom izložbom Muja se po prvi put samostalno predstavlja u Zagrebu.

38_n

Alban Muja je rođen 1980. godine u Kosovskoj Mitrovici i jedan je od vodećih kosovskih umetnika mlađe generacije. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti u Priština. Bavi se temama koje dolaze iz sfere političkog, sa posebnim fokusom na teške ekonomske posledice tranzicije, a u okviru ove izložbe predstavlja se kroz fotografije, video radove i slike.

Radovi ovog umetnika se uglavnom bave socio-kulturnim fenomenima kosovske savremene tranzicije i transformacije, njenom fenomenologijom, devijacijama i patologijom, kao i ljudskim, prvenstveno ličnim, a tek posledično grupnim reakcijama na sve te društvene pojave.

Ovaj mladi umetnik pojedinca sagledava kao posledicu društvenih težnji, a društvene težnje i običaje predstavlja diskretno, gotovo voajerski, stvarajući specifičan odnos između svog dela i publike. Stalni odnos s društvenom ili „narodnom“ kreativnošću, estetikom i odnosom prema svetu umetnosti uvek stoji u pozadini svih njegovih radova.

Izlagao je na brojnim festivalima, umetničkim sajmovima, grupnim i samostalnim izložbama, kao što su „Nikada nisam znao kako da objasnim…“, „Mediterranean – Arrivals and Departure“ i „Qui Vive“.

Osim toga učestvovao je u nizu rezidencijalnih programa i dobio više stipendija (Tobačna 001/Mestna galerija Ljubljana; Apartment Project residency Istanbul; YVAA – ISCP u Njujorku, Artslink u Njujorku, KulturKontakt u Beču, Backyard International Artist Residency, Kuda.org u Novom Sadu, Santa Fe Art Institute, Novi Meksiko, Braziers International Artist Residency, Braziers Park u Engleskoj itd.)

  1. marta Alban Muja održaće vođenje kroz izložbu sa kustoskinjom Jankom Vukmir.

Izložba „Od bratstva do bratoljublja“ u Institutu za savremenu umetnost u Zagrebu biće otvorena do 25. aprila. Nakon toga izložba će biti predstavljena u Rijeci u saradnji sa Muzejom moderne savremene umetnosti (MMSU).

http://www.seecult.org/vest/od-bratstva-do-bratoljublja

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s