Nezavisna kulturna scena Kosova traži ostavku ministra

Kosovska nezavisna kulturna scena zatražila je smenu ministra kulture, sporta i omladine Kujtima Šalje, te poništenje njegove odluke o sufinansiranju projekata u oblasti kulture u 2015. godini, kao i obezbeđivanje transparentne procedure odlučivanja o raspodeli budžetskih sredstava.

ministarstvo-kulture-kosovo

Nezavisne kulturne organizacije, članice mreže Kulturni forum (Forumi kulturor), kao i samostalni umetnici i organizacije civilnog društva, traže smenu ministra Šalje zbog odluke kojom im je drastično smanjena podrška, a mnogima i ukinuta.

Smatrajući da Šaljina odluka ukazuje na tendenciju centralizovanja kulture na Kosovu, predstavnici nezavisne scene ukazali su u zajedničkom saopštenju da su povećanja izdvajanja za javne institucije, dok je podrška nezavisnim kulturnim institucijama i organizacijama, kao i projektima pojedinačnih umetnika, drastično smanjena.

Nezavisna kosovska kulturna scena naglasila je da pritom nikakvo zvanično opravdanje ili objašnjenje za takvu odluku nije dato, niti je poznato na osnovu kojih kriterijuma je obavljena raspodela budžetskih sredstava među akterima kulturne scene.

Kulturni forum, mreža koja okuplja najveći deo nezavisnih kulturnih organizacija na Kosovu, ranije već je tražila od Ministarstva kulture izmenu postojeće kulturne politike i regulative koja se tiče subvencija u oblasti kulture, uspostavljanje kriterijuma i profesionalnog sistema evaluacije, zasnovane na merljivim rezultatima i kulturnim/umetničkim vrednostima u projektnim aplikacijama.

“Na žalost, sadašnji ministar je iskoristio sve pravne mogućnosti koje mu omogućavaju da donese odluku o finansiranju kulture bez ikakvih kriterijuma, bez neophodne transparentnosti i bez procesa evaluacije ili žalbe”, navedeno je u saopštenju nezavisne kulturne scene povodom zahteva za smenu ministra Šlje, koji je i zamenik predsednika kosovske vlade.

Kosovsko Ministarstvo kulture, omladine i sporta smanjilo je podršku u oblasti kulture u 2015. godini za gotovo 300.000 evra, zbog čega su se mnoge manifestacije, a posebno organizacije na nezavisnoj sceni, našle u teškoj situaciji.

http://www.seecult.org/vest/kosovska-nezavisna-kultura-trazi-smenu-ministra

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s