Nedemokratične i štetne odluke gradske uprave

Na sajtu grada Beograda je 19. marta objavljena vest da su predstavnici gradske uprave okončali seriju sastanaka sa grafiterima i muralistima na kojima se raspravljalo o regulaciji izrade novih grafita/murala i uklanjanja nekih već postojećih.

IMG_8806

Na sastancima je vlast, navodno, dobila podršku umetnika za svoje odluke, pa će tako ubuduće crtanje murala i grafita biti kontrolisano i stavljeno u okvire stroge procedure. Naime,   uprava će prvo nuditi lokacije muralistima i grafiterima, nakon čega će stručno telo Grada odrediti ko bi koji mural oslikao. Takođe je navedeno da se za ovo neće izdvajati posebna sredstva, jer je, po njihovim rečima „Za murale uvek lako naći sponzore za boje i sve što je neophodno.“

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije izrazila je protest zbog ove odluke, nazivajući je još jednom u nizu netransparentnih odluka o pitanjima od javnog interesa u kojoj je posebno zabrinjavajući najavljeni način izbora autora i lokacija, kao i očigledna želja za iskorišćavanjem mladih umetnika.

Oni se osvrću na informaciju da su održani sastanci sa „umetnicima“, te se pitaju zašto nije navedeno nijedno ime koje bi uverilo javnost u relevantnost tih konsultacija. Naglašavaju da je izvesno da tim razgovorima nije prisustvovao niko iz organizacija koje su proteklih godina realizovale najveći broj murala u gradu. Pored toga, problematičnim smatraju i to što je nejasno i ko će činiti „stručno telo Grada“ koje će odrediti ko će ubuduće oslikavati murale, kao i to da li će postojati javni konkurs i na osnovu kojih će kriterijuma to telo odlučivati. Takođe, u NKSS se osvrću i na najavu da se za oslikavanje murala neće izdvajati posebna sredstva, te smatraju da gradske vlasti na taj način osporavaju umetnicima pravo na nadoknadu za rad i diskriminišu ih. U tom smislu, posebno je neobična najava dovođenja stranih umetnika ukoliko nije predviđen budžet za projekte oslikavanja gradskih zidova.

Iz NKSS na kraju ocenjuju ove nove poteze gradske uprave kao drastičan pad dostignutih standarda u regulaciji oslikavanja murala, te tvrde da ovim unazađivanjem procedura i ugrožavanjem osnova demokratije gradska uprava direktno radi na štetu građana i grada Beograda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s