Rasizam ubija.

Povodom obeležavanja 21. marta, Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskrimimacije, Praxis i Liceulice skreću pažnju da su mnogi naši sugrađani izloženi rasizmu i različitim oblicima diskriminacije protiv kojih bi svi zajedno trebalo da se borimo.

U cilju podizanja svesti javnosti o nephodnosti borbe protiv rasizma i diskriminacije, Praxis i Liceulice nizom aktivnosti obeležavaju i Evropsku nedelju borbe protiv rasizma u periodu od 16. do 22. marta.

Pitali smo naše korisnike, saradnike magazina Liceulice i druge šta za njih predstavljaju diskriminacija i rasizam, a uz njihovu saglasnost objavljujemo odgovore na društvenim mrežama a poslaćemo ih odgovornim institucijama i medijima. Neki od odgovora koje smo dobili su i:

“Rasizam je kada se moje dete vrati iz škole pocepano i modro, jer su ga druga deca pretukla samo zato što je Rom, a učiteljica za to okrivi njega.” (Sanja, 29)

“Rasizam je kada nas oteraju sa igrališta jer smo Romi.” (Marijan, 19)

“Moram biti potpuno iskren. Odavno više ne znam i ne mogu drugačije. Osjećam se kao običan magarac. To osjećanje u meni budi činjenica da u 21. stoljeću još uvijek ljudima treba objašnjavati koliko je rasizam štetan, besmislen, nazadan, koliko je, na poslijetku, naprosto glup. Nazovimo stvari pravim imenom: rasizam je glupost.” (Marko Tomaš, pesnik)

Pored ovoga, u saradnji sa kolektivom Ne budi ograničen. Misli i streetart umetnikom Inspektor Joda Zgužvani širom grada smo precrtavali grafite mržnje i prepravljali ih u one koji šalju poruke tolerancije i ravnopravnosti.

Podsećamo javnost u Srbiji na visok stepen diskriminacije i rasizma koji prožimaju sve sfere našeg društva i smatramo da je neophodno da se tokom cele godine svi angažujemo i zalažemo za širenje tolerancije i ravnopravnosti.

11075247_1553398974949839_7631793332375370019_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s