Napuštena Hrvatska

Fotografi Goran Kerić i Nela Laptoš su 2013. godine pokrenuli Facebook stranicu pod nazivom “Abandoned Croatia” na kojoj objavljuju fotografije napuštenih objekata širom Hrvatske. Kroz svoje fotografije prenose energiju i emocije kojima svako otkriveno mesto odiše.

ab2

Ova inicijativa predstavlja pokušaj da se zabeleži trenutak i istorija tih zanemarenih mesta pre nego što ona zauvek nestanu. Uglavnom se radi o objektima koji su nekada služili “za ponos”, a sada nisu ništa više nego ruševine.

Kroz istraživanje napuštenih objekata upoznaju se i sa njihovom istorijom, i to ne samo sa onom istorijom koja se može pronaći u knjigama o slavnima i bogatima, već se upoznaju i sa istorijom običnih ljudi. Napuštena mesta predstavljaju ulaz u jedan potpuno zaboravljeni svet.

Neka od tih mesta su mnogobrojni hoteli duž cele Jadranske obale koji su nekada predstavljali hotelske divove i prave zvezde u hotelijerstvu, ali koji, osim toga, predstavljaju i vrhunsku arhitekturu. Takođe, Hrvatska ima više od sto dvoraca koji su potpuno zanemareni, a mnogi dubrovački letnjikovci su primer kulturnog blaga koje je u potpunosti prepušteno vremenu.

Goran Kerić ukazuje na to da od svake napuštene lokacije se može dobiti nešto potpuno drugačije, te da je nezahvalno izdvajati određena mesta.

Objekti koji najviše na njih utiču su tzv. „vremenske kapsule“. U pitanju su porodične kuće koje su napuštene od strane ukućana, ali su stvari poput odeće, hrane i pokućstva, računi, pisma, pa čak i lični dnevnici i dalje na svom mestu kao da stanari i dalje borave tu. Sve ovo doprinosi tome da se stvori efekat vremeplova, a Nela Laptoš na ove objekte gleda kao na svojevrsne muzeje.

Tačne lokacije određenih objekata ne otkrivaju, jer kako kažu ljudska priroda tera pojedince da sve oko sebe uništavaju, kradu i nepoštuju. Na ovaj način pokušavaju da zaštite manje, privatne lokacije od napada vandala, jer u krajnjoj liniji njihov cilj i jeste zaštita objekta od daljeg uništavanja.

Svojim fotografijama se nadaju da će bar doprineti razvoju kolektivne svesti, jer interes za očuvanje i obnovu vredne kulturne baštine uglavnom izostaje.

http://www.h-alter.org/vijesti/abandoned-croatia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s