Knindže u Splitu

Izložba “Knindže – Vitezovi Srpske Krajine” umetnika Vladimira Miladinovića iz Beograda biće otvorena 21. aprila u galeriji Praktika u splitskom Domu mladih. Izložba je inspirisana istoimenim stripom koji je 1991. godine objavljivala “Politika”. Preslikavajući taj strip, uz vremenski i likovni odmak od originala, Miladinović otvara prostor za propitivanje moćnih aparata propagande masovnih medija.

GetImage

Reč je o stripu koji je, kako je naveo kustos izložbe Tonči Kranjčević Batalić, svojevremeno odigrao snažnu propagandnu ulogu u stvaranju odnosa prema ratu u Hrvatskoj kod mlađe publike u Srbiji. “Knindže – Vitezovi Srpske Krajine” rad je u kojem Miladinović u tehnici laviranog tuša preslikava strip koji se kao duh iz prošlosti pojavljuje reprodukovan u 18 crteža, čime ukazuje na jednu nerešenu traumu koja pripada generaciji odrasloj u devedesetim, naveo je Batalić. Iako su ti prikazi izvučeni iz istorije, oni upućuju na iskustva i teskobe prisutne i danas.

Osim vremenskog, Miladinović precrtavanjem postiže i likovni odmak. Strip tako gledamo u novom kontekstu koji mu otvaraju prostore za nova značenja. Tu autor suprotstavlja lično i političko, propituje odnos moćnih aparata propagande masovnih medija i pojedinca u stvaranju kolektivnih sećanja, naveo je Batalić. Tako, strip koji je bio sredstvo propagande postaje sredstvo propitivanja samog sistema i njegovih politika. Pritom se u crtež, kao tradicionalnu likovnu tehniku, upisuje snažan društveni komentar koji ga čini aktuelnim i danas.

Izložba je realizovana u sklopu programa NMG@PRAKTIKA koji u prostoru galerije Praktika u Domu mladih u Splitu sprovodi udruženje Mavena, a vodi ga Nataša Kadin. Miladinović će prisustvovati otvaranju izložbe, koju će biti moguće obići do 30. aprila.

Miladinović je rođen 1981. u Beogradu, gde je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti, a trenutno pohađa doktorske studije u Centru za interdisciplinarne studije, na odseku za Teoriju umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Dobitnik je nagrade 53. Oktobarskog salona za politički angažovane crteže tušem na papiru kojima je kopirao naslovne i druge strane režimskih novina u Srbiji sa početka ratnih 90-ih godina, podsećajući na događaje i državnu propagandu tog vremena. Miladinović deluje u okviru radne grupe Četiri lica Omarske, a član je i jedan od osnivača Inicijative za savremenu umetnost i teoriju.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/328600/Knindze-vitezovi-srpske-krajine-uskrsnuli-u-Splitu.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s