Izložba „Naši heroji“

U Umetničkoj galeriji Maribor od 20. marta biće otvorena izložba „Naši heroji“ (Heroes We Love). U fokusu ove izložbe je socijalistički realizam bivše Jugoslavije, obuhvatajući oko četrdeset radova dvadeset savremenih umetnika, uz pet odabranih primera socrealizma – Antuna Augustinčića i Vojina Bakića iz Hrvatske, Slavka Pengova i Lojza Dolinara iz Slovenije i Radeta Stankovića iz Srbije.

10432480_10152692214487647_4506397639276845183_n

Izložba “Naši heroji” obrađuje socijalističku herojsku umetnost nastalu neposredno posle II svetskog rata. Cilj izložbe je da prepozna i istakne one autore koji su doveli spomeničku umetnost tog perioda do vrhunca.

Spomenici su konstrukti vremena i prostora, oni pojednostavljuju i fabrikuju određenu istoriju, pa se samim tim postavlja pitanje da li je monumentalna socrealistička umetnost sposobna da stvori istoriju umetnosti, navode autori izložbe. Ujedno podsećajući na reči Valtera Benjamina da je svaki spomenik kulture istovremeno i spomenik varvarstva koje treba razumeti kao nasilje vladajućih klasa, spomenici socrealizma višeznačni su svedoci nedavne prošlosti (i varvarstva), te je vreme da kao takvi budu i prepoznati.

U javnom prostoru se nedovoljno govori o periodu ambicioznih narudžbina i neobuzdane socijalističke ikonografije, o periodu herojske uznesenosti i monumentalne propagande. Reč je, dakle, o periodu necenzurisane manifestacije moći u kome država postaje jedini potrošač i naručilac umetnosti. Socrealizam je doktrinarna umetnost u službi partije, eklektična i akademska umetnička formacija, konzervativna, antiavangardna struja, umetnost prazne ilustrativnosti i lažnih osećanja.

Pet odabranih primera socijalističkog realizma s prostora nekadašnje Jugoslavije na ovoj izložbi su Spomenik borcima Crvene armije Antuna Augustinčića, Rat jugoslovenskih naroda za slobodu i obnovu domovine slikara Slavka Pengova, Spomenik otporu i stradanju vajara Lojza Dolinara, reljef na Groblju oslobodilaca Beograda vajara Radete Stankovića, te nerealizovani Spomenik Marksu i Engelsu hrvatskog vajara Vojina Bakića. Svi oni odlično predstavljaju vreme na koje se odnose – od 1945. do 1955. godine. Ovi primeri prikazuju sve glavne narative socijalističke umetnosti – otpor, stradanje, pobedu, izgradnju, kao i sve umetničke žanrove zastupljene u njoj – murale, reljefe, figurativne kompozicije i pojedinačne figure.

Ova izložba je deo međunarodnog projekta “Heroes We Love. Ideology, Identity and Socialist Art in New Europe”, koji je podržan kroz program Kreativna Evropa, a koji će se od 2015. do 2017. godine baviti nasleđem socijalističke umetnosti u Novoj Evropi

„Naši heoroji“, izložba čiju je postavku osmislio Ajdin Bašić biće otvorena do 23. avgusta u UGM.

http://www.seecult.org/vest/nasi-heroji-socrealizam-ex-yu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s