Srbija i Kosovo: kultura bez granica

„Srbija i Kosovo: kultura bez granica“ je projekat Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji koji se sprovodi u saradnji sa Liberalno demokratskim centrom iz Prištine. Projekat finansira Evropska unija u sklopu programa “Podrška civilnom društvu” za 2013 godinu. Cilj programa je da se putem kulturne razmene obnove ranije uspostavljeni odnosi i stvore nove mreže mladih ljudi, akademskih i umetničkih grupa, medija i civilnog društva iz Beograda i Prištine.

bez granica

Projekat će početi 27. marta treningom koji će okupiti dvadeset i pet mladih ljudi iz Srbije i Kosova koji su aktivni u oblasti umetnosti i kulture. Prvi trening će biti održan u Beogradu i trajaće 5 dana. Ideja je da polaznicima predavači iz Srbije i Kosova predstave teme kao što su: kultura otpora, inter/multikulturalizam, ljudska prava, rešavanje sukoba kroz umetnost i popularnu kulturu, umetnost kao sredstvo za društvenu promenu i dr.

Tokom treninga će biti organizovane radionice u okviru kojih će polaznici uz pomoć predavača osmisliti zajedničke projekte i aktivnosti, poput kratkih predstava, filmova, izložbi, i sl, na temu srpsko-albanske kulture. Te projekte polaznici će moći da realizuju tokom godine i za to će imati logističku i finansijsku podršku projekta. Cilj je da se afirmišu mladi umetnici, da zajedničkim idejama i radom doprinesu razbijanju predrasuda i stereotipa i da utiču na širenje dobrosusedskih odnosa Kosova i Srbije.

Drugi seminar u sklopu programa održaće se u Prištini, a trajaće od 31. marta do 4. aprila. Tokom seminara polaznici će imati priliku da obiđu različite institucije i organizacije u Beogradu i Prištini kako bi se upoznali sa dosadašnjim kulturnim i umetničkim programima na temu srpsko-albanske kulture, a takođe će posetiti i kulturne događaje u ova dva grada.

Seminari su samo jedna od aktivnosti programa “Srbija i Kosovo: kultura bez granica”. Mladi umetnici sa Kosova imaće priliku da se predstave u Srbiji tokom kulturnog događaja “Mesec dana Prištine u Beogradu”. Nakon toga uslediće “Mesec dana Beograda u Prištini” gde će mladi režiseri, književnici, slikari, muzičari i drugi umetnici iz Srbije imati priliku da predstave svoje radove na Kosovu.

Seminari su potpuno besplatni, što znači da su svi troškovi su pokiveni, a namenjeni su mladima iz Srbije i Kosova koji imaju između 18 i 30 godina, aktivni/e su u oblasti kulture i umetnosti, poseduju znanje engleskog jezika i motivisani su da steknu znanja o temama kojima se ovaj projekat bavi. Svi zainteresovani mogu ovde pronaći aplikaciju, koju zatim mogu poslati na serbia.kosovo.2015@gmail.com ili kosova.serbia2015@gmail.com, u zavisnosti od toga odakle se prijavljuju. Rok za prijave je 20. mart 2015. do 12h.

http://www.helsinki.org.rs/serbian/index_s.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s