Pisci za očuvanje Jadrana

U februaru ove godine pokrenuta je kampanja „S.O.S. za Jadran“ koja za cilj ima očuvanje celog Jadrana od naftnog zagađenja, ne samo zaustavljenem planiranih aktivnosti u Hrvatskoj, već i ubrzanim privođenjem kraju postojeće proizvodnje na italijanskoj strani.

sos za jadran

Pokretači kampanje oštro su osudili nameru hrvatske vlade da sa koncesionarima potpiše ugovore o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Jadranu. Oni smatraju da budućnost energetike na Jadranu ne leži u nafti, već u obnovljivim izvorima energije i zahtevaju da hrvatska vlada proglasi moratorijum na naftno bušenje u Jadranu.

Glavni argument protiv bušenja na Jadranu je taj što bi u slučaju bilo kakve nesreće istraživanje i eksploatacija nafte ugrozili celokupni eko-sistem Jadrana, a time i sve ljude koji žive od turizma i ribarstva. Takođe, smatraju da će ovaj projekat produbiti oslanjanje Hrvatske na fosilna goriva, čime će doprineti produbljenju klimatske krize. Konačno, smatraju da je i ceo proces vezan za ovaj program istraživanja Jadrana bio užurban i netransparentan.

Povodom ove inicijative oglasile su se mnoge javne ličnosti, među njima i oni kojima su reči u osnovi „zanata“ – hrvatski književnici i književnice. Evo kojim su rečima neki od njih podržali ovu važnu inicijativu, te pokazali da uloga književnika nije samo u tome da, kako bi rekao to Faruk Šehić, u osami pišu delo za Nobelovu nagradu.

Renato Baretić: „Kad god mi u istoj rečenici spomenu hrvatsku politiku, strani kapital i velike projekte, mašim se za revolver“.

Olja Savičević Ivančević: „Gledala sam kako na Jadranu početna devastacija prirode metastazira u jedan preko mjere nabujali pseudourbani prostor bez infrastrukture, do sociološkog i kulturološkog divljaluka šireg spektra. Gledano iz iskustva nekog tko je potekao iz takvih ekstremnih okolnosti mogu se samo iskreno bojati “dobrobiti” koje će nam donijeti naftne platforme u malom Jadranu čiji hrvatski dio možemo oploviti brodom u svega nekoliko dana. Kako ga oploviti, a ne sudariti se pokojom platformom ili naftnom flekom, nije mi baš jasno, ali mi je prilično jasno da nitko od zaljubljenika u more i plovidbu ne zamišlja svoje ljeto iz snova s platformom u perspektivi. Nama koji živimo uz more, ono je često jedini luksuz koji imamo, ostavite nam ga.“

Edo Popović: „I u slučaju bušenja Jadrana, kao u tolikom broju prethodnih energetskih i drugih projekata, realiziranih i nerealiziranih, riječ je o civilizacijskom koraku natrag. I opet kleptokratska elita koja dva i pol desetljeća vlada Hrvatskom prodaje našu budućnost da bi financirala svoju sadašnjost. A i to za sitnu lovu. Pa i jedna je kompanija, koja je dobila dozvolu za bušenje, sama to priznala – da je dobila pravo za bagatelu.“

Za više informacija, posetite njihov sajt na adresi http://soszajadran.hr/, a ako imate rad poput plakata, crteža i sličnog, na temu istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu, možete da ih pošaljete na e-mail adresu kontakt@soszajadran.hr.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s