Umetnici s ruba

Evropski projekat Corners, inovativna saradnička platforma za umetnike i publiku koju pokreću i oblikuju kulturne organizacije država sa rubova Evrope predstavljen je 3. marta istovremeno u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Rijeci, Gdanjsku, Bariju, Stokholmu, Donostiji/San Sebastijanu i Njukaslu, gradovima koji će se tom prilikom umrežiti i preko društvenih mreža.

corners

Ovaj projekat umetnicima i istraživačima pruža mogućnosti za produkciju multidisciplinarnih umetničkih projekata i omogućava im razmenu pored geografskih, političkih i ekonomskih podela. Corners tako spaja spoljne rubove Europe, stavljajući u fokus područja koja su van glavnih političkih, kulturnih i ekonomskih tokova i povezujući ih kroz umetnički i istraživački rad. Cilj projekta je upoznati lokalnu publiku, organizacije i aktivne građane, te upisati njihova mesta u centar kulturne karte Evrope. U projektu učestvuje više od pedeset umetnika i istraživača, sa kojima radi više od trideset kulturnih organizacija i institucija partnera i domaćina, kao i na hiljade aktivnih učesnika i posetilaca širom Evrope.

U Kulturnom centru Rex (beogradski partner na projektu) predstavili su se umetnik Miloš Tomić i grupa Škart (Dragan Protić i Đorđe Balmazović) koji su predstavili svoja istraživanja i umetničke ideje razvijane sa drugim autorima na ekspedicijama organizovanim u okviru tog projekta. Oni su prošli kroz vrlo zanimljive predele, sarađivali sa različitim umetnicima na multidisciplinarnim projektima, pravili programe na najneočekivanijim mestima, postavljali ulične predstave na pijacama i trgovima i dokumentovali lokalne scene i svakodnevicu u različitim gradovima i selima Evrope.

Na prezentaciji su govorili o industrijskim predelima u italijanskom regionu Pulja, o baskijskom brodskom kapetanu koji vodi društveni centar, kao i o deci koja prave ulično pozorište senki. Prikazali su i filmove i fotografije, snažne ilustracije njihovih putovanja i saradničkih projekata, zatim je usledio zajednički ručak, uz nastup Danila Šolovića i Buzukija Dunavskog, a prikazan je i “Muzikalni dnevnik” Tomića.

U duhu zajedništva projekta Corners istovremena predstavljanja organizuju i ostali partneri, pa će tako u Pogonu u Zagrebu učestvovati umetnici Bojan Mucko i Hrvoslava Brkušić, koji su bili na umetničkim ekspedicijama u Baskiji, Severnoj Irskoj i Italiji.

http://www.cornersofeurope.org/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s