Portret detinjstva u Jugoslaviji

U Muzeju istorije Jugoslavije (MIJ) u Beogradu 28. februara je otvorena izložba „Plameni pozdravi: reprezentativni portret detinjstva u socijalističkoj Jugoslaviji“. Na izložbi su predstavljeni radovi umetnika iz regiona koji se već godinama bave nekadašnjom zajedničkom državom i temom kolektivnog sećanja.

576495_izlozba-plameni-pozdravi-kucevo1969-foto-promo_f

Umetnici sa prostora bivše Jugoslavije koji učestvuju na izložbi su Dušica Dražić, Dubravka Ugrešević, Dejan Kaluđerović, Saša Karalić, Irena Lagator, Mladen Miljanović, Renat Poljak, grupa Škart i Ana Adamović.

Izložba „Plameni pozdravi“ predlaže novo promišljanje socijalističke Jugoslavije – njene strukture, karaktera i nasleđa, kroz istraživanje reprezentativne slike detinjstva. Istražujući zvanične arhive i prikazujući ih kroz intervencije savremenih umetnika poreklom iz nekadašnje Jugoslavije, kao i postavljanjem arhivskog materijala u aktivni dijalog sa umetničkim radovima koji se u širem smislu bave nekadašnjom državom, projekat preispituje i mogućnost kolektivnog sećanja na zemlju koja više ne postoji, kao i status arhiva ovakve zemlje u novonastalim nacionalnim državama.

Većina umetnički radovi biće predstavljeni po prvi put i aktivno će komunicirati sa muzejskom kolekcijom, omogućavajući novo čitanje i tumačenje arhivskih materijala.

Bogata arhiva MIJ, više od 260 fotografskih albuma koje su predsedniku Titu od 1945. godine poklanjale škole, pionirske organizacije i ostale dečije ustanove širom nekadašnje države, predstavlja polazište umetničkog istraživanja i samog projekta. Ovaj materijal prikazuje kako je jugoslovenski narod želeo da se predstavi svome lideru i vođi, ali svedoči i o ugrađivanju osnovnih državotvornih principa u svakodnevicu dece i mladih – istinskih socijalističkih ljudi budućnosti, sapoštili su organizatori.

Autori izložbe odlučili su da te fascinantne dokumente jednog vremena iskoriste kao polazište za ponovno promišljanje ne samo konstrukcije socijalističkog detinjstva, već i samih principa na kojima je ta država građena, ali i njene istorije i raspada.

Nakon otvaranja izložbe u MIJ, održan je razgovor sa umetnicima, a panel diskusije sa sagovornicima iz regiona najavljene su za 12. i 24. mart u 18 časova.

Izložba je otvorena do 19. aprila.

http://www.mij.rs/izlozbe/264/plameni-pozdravi.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s