Izložba “Telo kao režim”

Grupna izložba umetničkih radova “Telo kao režim” pod kustoskim konceptom Vladimira Bjeličića, otvorena je u galeriji Podroom u Kulturnom centru Beograda 5. februara i trajaće do 28. februara.

Screen Shot 2015-02-24 at 15.11.16

Telo kao režim predstavlja projekat u nastajanju fokusiran na istraživanje i mapiranje reprezentacija telesnosti u lokalnim umetničkim praksama. Autori teže razmatranju problema percepcije ljudskog ili neljudskog tela i – osvrćući se na trenutnu političku situaciju u Srbiji za koju smatraju da osuđuje varijetet ljudskog tela – insistiraju na konstantnom promišljanju novih kategorija telesnosti kao mesta transformativnog političkog potencijala.

U okviru izložbe organizovani su mnogobrojni prateći programi, među kojima je bio performans “Dekartova smrt” umetnice Borjane Valčić. Performans tematizuje otpor totalitarnom političkom režimu kroz omaž filozofu i književniku Radomiru Konstantinovića.

Dvadesetog februara održane su projekcije i razgovori o radovima prispelim na video konkurs izložbe. Ključne reči konkursa su bile su kiborg, hibrid ili avatar, a teme su političko telo, telo kao objekat, površina, medij i prostor.

U okviru izložbe predstavljeni su radovi sledećih autora i autorki: ARTTERROR, Marjan Andrejević, Isidora Bojović, Ana Đorđević, Olja Nikolić Kia, Nikola Knežević, Igor Koruga, Nataša Plum, Nada Pleskonjić, Jovana Sudimac, Branko Milisković, Nataša Teofilović, Zoran Todorović, Marko Tubić, Borjana Valčić, Srđan Veljović.

Organizatori izložbe i pratećeg programa su IDAHO Belgrade i Kulturni centar Beograda.

http://telokaorezim.tumblr.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s