Umetnik čita novine!

U Zagrebu će od 10. do 13. februara, u Institutu za savremenu umetnost, biti premijerno prikazivan video zapis umetničke akcije Tomislava Gotovca „Čitanje novina Daily Mail“ koja je održana 1979. godine u amsterdamskom studiju Marine Abramović i Ulaja.

citanje novina_n

Akcija je u suštini veoma jednostavna, ali su njena moguća čitanja kompleksna. Umetnik sedi za stolom, uzima novine objavljene tog dana (u ovom slučaju Daily Mail, od 20. decembra 1979.) i počinje da ih naglas čita. Čita svako slovo u novinama, što je za umetnika bio naporan zadatak budući da mu engleski nije maternji jezik, pa je čitanje trajalo tačno tri sata.

Ubrzo nakon Amsterdama, Gotovac je akciju ponovio u Zagrebu u galeriji Nova, u februaru 1980. godine, kada je pred malobrojnom publikom čitao Večernji list. Novine su uvek bile važan segment Gotovčevog umetničkog rada. On ih je koristio kao materijal za izradu kolaža i skulptura, kao rekvizit i integralni deo akcija, i kao zahvalan medij za distribuciju vlastitih umetničkih ideja.

Gotovac je uvek isticao kako za njega nema razlike između života i umetnosti, što se vidi i u ovom video zapisu u kom je čitanje novina iz ličnog čina, koji se gotovo uvek odvija u tišini, pretvorio u nešto što se deli s drugima. Poznata je njegova izjava: „Čim ujutru otvorim oči, vidim film“, koja dobro ilustruje ovaj pristup umetnosti i životu.

Ovaj umetnik ostaće upamćen po svojim eksperimentalnim i strukturalističkim filmovima, a široj javnosti ga je poznatim učinila umetnost perfomansa. On je pionir perfomansa na ovim prostorima, a prvi je izveo 1954. godine u Mostaru. U njima je uzimao svoje telo kao ready-made objekat koji je stavljao u različite, unapred osmišljene situacije i radnje koje je izvodio na javnim mestima, često nag.

https://www.facebook.com/ICA.Zagreb

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s