Sedam veličanstvenih!

Jedanaesti po redu festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih” održan je od 30. januara do 5. februara. Tokom festivala je u velikoj sali centra „Sava” prikazano sedam filmova koje je odabrao stalni selektor Tue Stin Miler u saradnji sa direktorima festivala Zoranom i Svetlanom Popović. Nakon svake projekcije publika je bila u prilici da razgovara sa autorima. Organizovani su i posebni termini za mlade reditelje i ljubitelje filma na kojima su mogli da predstave svoje ideje za dokumentarni film, ali i da razgovaraju sa gostujućim autorima, što je od samog početka praksa ovog festivala.

7 velicanstvenih-2

Među prikazanim filmovima izdvajamo sledeće:

– „Demokrate”, film koji je autorka Kamila Nilson snimala više od tri godine u Zimbabveu za vreme stvaranja novog ustava te države. Tokom snimanja rediteljka je imala pristup unutrašnjim političkim krugovima Roberta Mugabea i dobila je dozvolu da prati dva politička protivnika imenovana da napišu novi ustav. Film predstavlja svojevrsni intimni portret svih učesnika i ne ostavlja mogućnost da nekoga u tom sukobu olako proglasimo za „zlikovca” i jedinog krivca za složenu i tešku situaciju u toj državi.

– „Virunga”, film reditelja Orlanda fon Ajzindla koji je nominovan za ovogodišnjeg Oskara. U njemu reditelj pokazuje kako korupcija i nasilje uništavaju nacionalni park Virunga u Kongu nakon što je ispod njega otkrivena nafta.

– „Iznenada moje misli su stale”, portugalskog reditelja Žorža Pelikanua, snimljen u bolnici za mentalno obolele u Lisabonu. Kroz ovaj film publika je mogla da prati svakodnevicu pacijenata, ali i njihove pripreme za bolničku predstavu kao specifičan vid inkluzivne aktivnosti.

http://www.magnificent7festival.org/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s