Estetika otpora

U organizaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju (Beograd) u petak 6. februara sa početkom u 19h održaće se debata koji nosi ime „Estetika otpora“. Razgovor će biti podstaknut odlomkom iz knjige Petera Vajsa (Peter Weiss) „Estetika otpora“ (Die Ǟsthetik des Widerstands) koji će pročitati glumica Jelena Graovac. Učesnici debate biće reditelj Oliver Frljić, dramaturškinja Borka Pavićević i filozof Srećko Horvat. Diskusiju će moderirati pisac i teoretičar Igor Štiks.

estetika otpora_n

„Estetika otpora“ je trotomni istorijski roman Petera Vajsa , nemačkog pisca i umetnika. Peter Vajs svoj ugled je stekao u posleratnoj Nemačkoj, pre svega u književnosti kao zagovornik avangarde, ali i kao politički angažovani dramaturg. „Estetika otpora“ se često smatra najvažnijim delom sa nemačkog govornog područja sedamdesetih i osamdesetih godina. Ovaj roman na hrvatski jezik preveo je Slobodan Šnajder.

U poslednje vreme svedoci smo buđenja radikalne energije otpora širom Evrope od okupacije fakulteta i bioskopa pa sve do nedavne pobede levice u Grčkoj. Debata u CZKD, polazeći od odlomka iz romana „Estetika otpora“, imaće za cilj ne samo da reflektuje trenutne događaje, već će pokušati i da pruži odgovor na pitanje kako su različite političke sekvence povezane i kako su uslovile jedna drugu. Vajs je u svom romanu pokušao da rekonstuiše antifašistički otpor u nacističkoj Nemačkoj, a debata u CZKD će pokušati da ga stavi u današnji kontekst.

Debata je deo projekta Hau Teatra (Hau Theatra) i rada na predstavi koja će premijerno biti izvedena u Berlinu 2016. godine.

http://www.czkd.org/estetika-otpora/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s