Svedočanstvo – istina i/ili politika?

Dvadeset sedmog januara u organizaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju i “Učitelja neznalice i njegovih komiteta” održan je okrugli sto „Svedočanstvo – istina i/ili politika“. Okrugli sto je integrisao delove komada „Nebeski odred“ i „Viktorija“ nagrađivanog dramskog autora Đorđa Lebovića (1928-2004).

DjordjeLebovic-320x320

Učesnici su bili: Branko Romčević, Olga Manojlović Pinter, Đokica Jovanović, Aleksandar Lebl, Milovan Pisarri, Predrag Ejdus, Gordana Lebović i glumci Vladimir Aleksić i Pavle Pekić. Rediteljka je Gordana Lebović, vizuelni identitet osmislila je Isidora Spasić, a moderatori su Branimir Stojanović i Noa Treister.

Đorđe Lebović je bio predsednik i osnivač Udruženja dramskih pisaca Srbije, višestruki dobitnik Sterijine nagrade za tekst savremene drame i više međunarodnih nagrada. Od 1944-1945. godine bio je zatočenik u nacističkim logorima Aušvic, Saksenhauzen i Mauthauzen. U svoja dela je vrlo često prenosio deo iskustva iz zatočeništva.

CZKD i “Učitelj neznalica i njegovi komiteti” ovim načinom su obeležili Dan sećanja na Holokaust, ukazujući na masovna ubistva koja su se događala za vreme Drugog svetskog rata jer se sa ove vremenske distance nacistički logori i sam Holokaust za većinu ljudi čine nezamislivim, neverovatnim, pa čak i nemogućim. Razgovaralo se o pojmu svedočanstva jer je svedočenje preživelih potrebno kao svojevrsni dokaz o užasu koji se desio i o tome kako su žrtve te užasne događaje doživljavale. Sama pozicija svedoka je izuzetno složena i nosi sa sobom određenu težinu i odgovornost – Primo Levi insistira na tome da je fenomen logora politički fenomen, te da je, sledstveno tome, svedočanstvo o logoru politički čin.

Tokom okruglog stola održanom na osnovu čitanja Đorđa Lebovića, Prima Levija i drugih svedoka Holokausta postavljeno je mnogo pitanja i odgovori na njih nisu jednoznačni i jedinstveni, ali je sama diskusija od značaja za osvetljavanje mehanizama politike sećanja u društvu danas.

http://www.czkd.org/svedocanstvo-istina-ili-politika/?lang=en

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s