Regionalna okupacija javnog prostora

Nedavna okupacija bioskopa Zvezda u Beogradu, kao i slični primeri građanske borbe za javne prostore u regionu, bili su neposredni povod za panel diskusiju koja je dvadeset i sedmog januara održana u Sarajevu o organizaciji Kino Meeting Point-a i udruženja Akcija Sarajevo. U diskusiji su učestvovali predstavnici Pokreta za okupaciju bioskopa iz Beograda, Zagrebačkog centra za kulturu i mlade – Pogon i OKC Abrašević iz Mostara.

akcija-sarajevo-zvezda

Panel diskusija „Prostori kulture koji nam pripadaju” u Kinu Meeting Point skrenula je pažnju i na banjalučku inicijativu Park je naš, zagrebačku Ne damo Varšavsku!, dubrovačku Srđ je naš! i rimski Teatro Valle Occupato, koji su, uz nedavnu okupaciju bioskopa Zvezda u Beogradu, samo neki od domaćih i regionalnih primera građanske borbe za javna dobra.

Re/okupacija javnih prostora radi kulturne delatnosti, kako podsećaju organizatori, česta je praksa proteklih godina širom Evrope, kao i pitanje promišljanja odnosno zajedničkog i javnog dobra. Na primerima Zvezde, OKC Abrašević i Pogona, razmotreno su pitanje da li je okupacija samo kulturna akcija ili predstavlja i jasan politički čin, da li je reč o okupaciji ili odbrani javnih prostora kulture, kakva je politika upravljanja javnim prostorima kulture u regionu i koje je nove modele moguće ponuditi. O ovim i mnogim drugim temama govorili su režiseri i aktivisti Pokreta za okupaciju bioskopa Mina Đukić i Luka Bursać iz Beograda, direktorka Pogona Emina Višnić i Husein Oručević iz OKC Abrašević, uz moderaciju Ines Tanović iz Akcije Sarajevo.

Na početku panela prikazan je kratki film francuskog režisera i animatora Mišela GondrijaZvezda”, koji je snimljen kao čin podrške Pokretu za okupaciju bioskopa i kampanji prikupljanja novca za obnovu Zvezde koja je nedavno pokrenuta na Kickstarter platformi.

http://www.seecult.org/vest/reokupacija-javnih-prostora

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s