Nezavisni strip u regionu

Dvadeset i trećeg januara u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu otvorena je međunarodna izložba „comiXconnection”. Izložba pruža uvid u produkciju nezavisnog stripa u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji, zemljama koje ne dele samo zajedničke granice, već fenomen nezavisnog stripa (no school ili not aligned comic/nesvrstani strip).

ccx_n

Uzimajući u obzir drugačije političke, društvene i kulturne uslove, nezavisni strip se i sam nalazi u različitim fazama razvoja u ovih pet država. Takođe, u njima variraju i granice između mejnstrim i alternativnog stripa. „comiXconnection” želi da predstavi nezavisni strip iz regiona u najširem smislu reči, te skreće pažnju na različitost i na moguće veze. Nisu samo umetnici i njihova dela u centru pažnje već i svestrana umreženost koju sami grade i koja ih okružuje. Sadržajem, formom i stilom njihovi radovi ne podležu normama tržišta koje komercijalni mejnstrim stripovi prate. Samim tim njihovi stripovi privlače pažnju posebne vrste publike koja se ne pridobija uobičajnim tržišnim strategijama.

Sam strip dugo je smatran za marginalnu umetničku pojavu, bez velikog priznanja, međutim mnogobrojni festivali, sajmovi, radionice, izložbe i publikacije doprinele su njegovoj većoj društvenoj vidljivosti. U okviru projekta „comiXconnection” istraživanjem u svakoj od zemalja, došlo se do obimnog inventara nezavisnog stripa i njihovih autora. Mnogi autori su na scenama u svojim sredinama učestvovali kako kroz individualni rad, tako i kroz osnivanja udruženja, klubova ili grupa i objavljivanja fanzina i magazina. Međutim, što se tiče međunarodne saradnje ona je uglavnom okrenuta ka srednjoj i zapadnoj Evropi, a veoma mali broj umetnika je zainteresovan za saradnju sa zemljama iz neposrednog susedstva i to je upravo polje koje „comiXconnection” želi da unapredi.

Autorka i koordinatorka projekta je Beate Vild, a kustoskinja saradnica Svetlana Mladenov iz MSUV.

http://comixconnection.eu/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s