Umetnost u javnom prevozu

Od 14. do 17. januara u Malom salonu MMSU u Rijeci predstavljen je projekat „TransportArt“, koji polazi od ideje oplemenjivanja javnog prevoza savremenom umetnošću na način koji nije isključivo estetski.

transportart-mmsu

Projekat je okupio sledeće umetnike: Marga Božanić, Sanja Gergorić, Nikoleta Marković, Ivona Maslak, Anderj Mirčev, Elizabeta Močibob, Lucija Ukuć i Nevena Živić.

U okviru radionice „TRANSportART“ ideje umetnika su zaista realizovane u javnom prevozu, tj. kao konceptualno zaokružen i medijski promišljen niz umetničkih intervencija. Umetničke intervencije u javnom prostoru se uglavnom svedu na puko ulepšavanje i dekorisanje, ali u slučaju ovog projekta učesnici su se vodili metodološko-diskurzivnim kriterijumima, pa se nisu zadovoljavali tim nivoom intervencije. “Umetničke akcije, shvaćene kao oblik kritičke prakse, morale bi učiniti vidljivim prikrivene i neizgovorene društveno-ekonomske relacije koje regulišu korišćenje javnog prijevoza, odnosno mogu biti tretirane kao problematična mesta urbaniteta, politike i kulture”, naveo je jedan od učesnika ovog projekta, Andrej Mirčev. Performativnim i delom participativnim iskorakom iz otuđenih rutina javnog prevoza, devet akcija u autobusima Autotrolejove linije broj 1 kreirale su mogućnost (privremenog) uspostavljanja novih modela društvenosti i pojedinca – modela čije se dinamike ne iscrpljuju u pukoj potrošnji.

Ovaj projekat je finansiran od strane Studenstkog kulturnog centra u Rijeci.

http://www.seecult.org/vest/umetnost-u-javnom-prevozu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s