Pogačar u Beogradu!

Književni festival „Krokodil” već nekoliko godina organizuje književni rezidencijalni program u Beogradu pod imenom „Kuća za pisce“, a januarski gost programa je Marko Pogačar, pisac iz Hrvatske. To je jedini program tog tipa u Srbiji, organizovan s ciljem da se autorima iz evropskih zemalja, kao i onima iz regiona jugoistočne Evrope pruži mogućnost da mesec dana borave u Beogradu i rade na svojim delima, upoznaju se s društvenim i književnim prilikama u Srbiji i promovišu svoju književnost kod ovdašnje književne publike.

pogacar

Za vreme svog boravka u Beogradu, Marko Pogačar će imati svojevrsnu pesničku turneju. Naime, 22. januara će nastupati u Aktiv Art Centru u Kosovskoj Mitrovici, a nakon toga će 27. janaura, zajedno sa Draganom Mladenović, Petrom Matovićem i Bojanom Savićem Ostojićem učestvovati na tribini „O poeziji i njenom prtljagu” u beoogradskom KC Grad-u. Poslednji nastup imaće u Novom Sadu 29. januara u omladinskom centru CK13.

Marko Pogačar je rođen 1984. u Splitu, a u Zagrebu je diplomirao na odseku za opštu književnost i istoriju. Objavio je tri knjige eseja, zbirku kratkih priča i četiri zbirke poezije, od kojih je poslednja „Crna zemlja.“ Urednik je u književnom časopisu Quorum i časopisu za kulturna i društvena zbivanja Zarez. Njegova dela prevođena su na više od 30 jezika. Njegova poetika je takva da se u njoj lično i političko često prepliću, a katkad i spajaju. Iako u poslednjoj knjizi taj „lični” deo njegovog opusa dobija na značaju, zanimljivo je ipak navesti šta je sam pesnik nedavno izjavio u jednom intervjuu „Protiv dvije stvari, a one su neodvojivo povezane, ne smije se prestati pisati, govoriti i raditi: kapitalizma kao krovnoga eksploatacijskog poretka te fašizma u svim mogućim formama. To može, u neku ruku i jest, zvučati nevjerojatno trivijalno, naivno. No, svejedno je nužno. Ne zato što bih sebe doživljavao nešto ozbiljno, nego jer si drugačije ne bi mogao pogledati u oči.“

http://kucazapisce.krokodil.rs/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s