Marko Brecelj – “Ravnica mog uspeha 41”

Marko Brecelj, slovenački kantautor i performer, ovih dana je na turneji po gradovima Vojvodine, a 20. januara bio je i gost novookupiranog kulturnog prostora – bioskop „Zvezda” u Beogradu. U sklopu svog gostovanja, predstavio je delatnost „Društva prijatelja umerenog napretka” (DPZN) i „Omladinskog kulturnog, socijalnog, multimedijalnog i međugeneracijskog centra” (MKSMC) u Kopru.

akacije

Prošla je četrdeset i jedna godina od njegovog prvog nastupa na subotičkom Omladinskom festivala kada je izveo pesmu „Duša in jaz“, a upravo je taj „jubilej” i povod za njegov dolazak u Vojvodinu i Beograd. Ovu turneju koju je započeo u Osjeku dao je naziv „Zlatno doba“ odnosno „ Ravnica moga uspeha 41“.

Problem sa kojim su se Brecelj i DPZN nedavno suočili jeste zahtev župnika Borisa Popoviča da MKSMC napusti prostor u kome deluju već više od 20 godina, a koji je u vlasništvu gradske vlasti. Nakon toga su dobili niz pisama podrške sa zahtevom da lokalna vlast preispita svoju odluku radi javnog interesa. Na sajtu dodogovor.org se mogu naći potpisnici podrške između kojih se nalaze Mirovni institut, Centar za informisanje, saradnju i razvoj nevladinih organizacija (CNVOS), Institut za politike prostora (IPop) i mnogi drugi. Brecelj navodi da ne brine za budućnost DPZN „Praznih prostora ima dosta, novac je nešto što baš ne dolazi. Ostajemo nadareni, darežljivi i vredni mladi, srednji i stariji. Zauzeli smo svoje mesto“ i dodaje „Internet je ionako naš i mi smo njegovi“.

Sličnu poruku su imali i aktivisti prilikom zauzimanja napuštenog bioskopa Zvezde u kome je Brecelj 20. januara nastupio. Njegova poseta bioskopa je snimljena, a on je sa aktivistima razgovarao o smislu njegove posete i o zauzimanju tog bioskopa. Ovom prilikom je Brecelj predstavio aktivističke i umetničke organizacije u kojima je i sam aktivan (DPZN, Ustanova nevladinih udruga omladinskog polja Pohorski bataljon – UPB, savez samoosnovanih pozorišta itd.). Takođe je komentarisao dva dokumentarna filma o njemu, kao i snimke akcija „Mekog terorizma”, a poseta je završena večernjim koncertom.

Brecelj, pored „Društva prijatelja umerenog napretka”, vodi i vanparlamentarnu stranku „Akacije”, a osnivač je i verske zajednice „Nadalje bez razloga”.

http://www.akacije.org/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s