Svakodnevni život u Jugoslaviji

U Muzeju istorije Jugoslavije (MIJ) u Beogradu od 27. decembra biće postavljena izložba „Nikad im bolje nije bilo?” koja je rezultat istraživanja modernizacije svakodnevnog života u socijalističkoj Jugoslaviji u periodu od od 1950. do 1990. godine, a obuhvata više od 200 predmeta, 400 fotografija i 26 video klipova koji na autentičan način svedoče o nekadašnjem životu u SFRJ.

Izložba se bavi fenomenom svakodnevice, slobodnog vremena i dokolice u Jugoslaviji. Čitav projekat je nastao u saradnji autorke Ane Panić, kustoskinje MIJ, sa kolegama iz regiona, uz korišćenje muzejske, arhivske, bibliotečke i filmske građe iz MIJ i drugih institucija iz Srbije i regiona.

safe_image.php

Posetiocima će biti ponuđena dva ulaza na izložbu: “Ritam života” (period od upisa u jaslice, prijema u pionire i Partiju, do odlaska u penziju) i “Ritam godine” (od Nove godine do Praznika rada, Dana borca i Dana Republike).

Izložba “Nikad im bolje nije bilo?”, prema navodima MIJ, traga za odgovorima na pitanja: da li su Jugosloveni pronašli blagostanje; kako su ga, kada i zašto izgubili; kakav je bio sistem obrazovanja; kakav društveno-kulturni život; u kojim segmentima života se video modernizacijski skok.

Ciljne grupe kojima je izložba namenjena su široke, ali su naročito važne mlađe generacije koje nemaju lična sećanja na Jugoslaviju, već prošlost percipiraju preko porodičnih priča i slika koje često pogrešno stiču putem medija, filmova, literature, kompjuterskih igrica i društvenih mreža.

Na izložbi će biti interpretirani i prikazani izvori i štampane publikacije (ideološka i političko-propagandna literatura, časopisi specijalizovani za pitanja slobodnog vremena, godišnjaci, stručni časopisi za turizam i turistički vodiči), analizirani načini predstavljanja svakodnevnog života u dizajnu, popularnoj kulturi, medijima, političkom govoru, zakonima i drugim pravnim aktima koji regulišu radno i slobodno vreme, fotografijama, razglednicama, televizijskim emisijama i filmovima i predmetima iz svakodnevnog života.

Saradnici na projektu i autori tekstova su predavač istorije na Odsjeku za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i suosnivač Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma dr Igor Duda i naučna saradnica na Institutu za savremenu istoriju dr Ivana Dobrivojević.

Izložba će biti otvorena u MIJ do 17. februara 2015. godine, a obuhvata i bogat prateći program (dečje radionice, pozorišne predstave, projekcije filmova, vođenja sa poznatim ličnostima, predavanja, promocije), kao i autorska vođenja subotom od 13 časova.

http://www.mij.rs/izlozbe/249/-nikad-im-bolje-nije-bilo.html

http://www.seecult.org/vest/svakodnevnica-u-jugoslaviji

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s