Ponovo radi bioskop u Vladimirovcima!

Grupa omladinaca iz Vladimiraca, kod Šapca, podstaknuta događajima u beogradskom bioskopu „Zvezda”, pokrenula je inicijativu za obnavljanje lokalnog bioskopa u Vladimircima koji je prestao sa radom pre skoro 20 godina. Kako bioskop nije privatizovan, već njim gazduje lokalna biblioteka „Diša Atić“, omladinci su od direktorke Jasmine Kojičić zatražili dozvolu da srede bioskopsku salu koja čeka sredstva za adaptaciju već 20 godina.

bioskop_o

Omladinci ističu da među njima ima onih koji nikada nisu bili u bioskopu, i da ovo nije zahtev da se naprosto osposobi mesto za prikazivanje komercijalnog filma, već da se i u mestima van metropola iznađu načini društvenog upravljanja kulturnim dobrima i prostorima, koji bi doneli dobrobit svim građanima. Naročito je mladima potrebna mogućnost da oforme svoj autentični kulturni izraz u sredini u kojoj žive, i u tome nema razlike između mladih u Rimu, Beogradu ili Vladimircima.

Podršku ovoj ideji dali su producenti i ekipa filma „Mali Budo“, koji će besplatno ustupiti film za prikazivanje, a najavili su i svoj dolazak na projekciju. Umesto klasičnih ulaznica, omladinski pogon Udruženja „MladiCe“ prikupljaće od posetilaca priloge za svoj rad. Cena karte biće simbolična, a sav prihod pripašće Udruženju roditelja, staratelja i prijatelja dece obolele od raka „Čika Boca“.

Omladinci u saradnji sa bibliotekom trenutno čiste bioskopsku salu i traže način da je zagreju, popravljaju platno, obezbeđuju ozvučenje i projektor…

Otvaranje bioskopa i projekcija filma održani su u četvrtak 18. decembra.

http://www.kontrapress.com/clanak.php?rub=ARTivizam&url=Bioskop-se-nakon-dve-decenije-vraca-u-Vladimirce

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s