Petnaesti rođendan knjižare „Beopolis“

Kao i prethodnih godina, i ovog decembra u knjižari Beopolis biće organizovan program „Praznici sa prijateljima”. Program se održava kao svojevrsno obeležavanje Nove godine i knjižarinog rođendana – ove godine Beopolis puni petnaest godina. Posetioci knjižare će imati priliku da na popustu kupe izdanja brojnih izdavačkih kuća – Besna kobila, Booka, Clio, Fabrika knjiga, Fakultet za medije i komunikacije, Gavran, Geopoetika, Književna radionica Rašić, Komiko, Levo krilo, Logos, L.O.M, Odiseja, Omnibus, Paladin, Profil knjiga, Rende, System comics, Tardis, Znak sagite i, svakako, izdanja same knjižare Beopolis.

10846296_10152688142152851_4609582861271855805_n

Čitav program počinje u sredu 17. decembra kada knjižara proslavlja petnaesti rođendan, a završava se istekom kalendarske godine. Ovoga puta će akcenat biti stavljen na spontana okupljanja i druženja tako da ne postoji nikakva satnica niti spisak učesnika i gostiju jer gosti i učesnici će biti svi posetioci knjižare. To ipak ne znači da ne treba planirati posetu knjižari jer, osim popusta, u ovom periodu će nam se predstaviti Gavran, nova izdavačka kuća, biće dodeljena i godišnja nagrada Radovan Galonja za najbolje uobličenu knjigu na prostoru Jugoslavije koju je ustanovila izdavačka kuća Fabrika knjiga, a ove godine Beopolis će po prvi put dodeliti priznanje Počasni stanovnik Beopolisa. Takođe, gosti knjižare biće i ekipa iz nezavisne muzičke prodavnice Pinball Wizard.

Program „Praznici sa prijateljima” nije tek još jedan običan novogodišnji prodajni sajam knjiga, kao što ni knjižara Beopolis nije tek još jedna obična knjižara. „Zašto je Beopolis važan?(…) Zaposleni u ovoj knjižari imaju jednu starinsku, lepu naviku – a ta je da se zaista upoznaju sa kupcima, koji ubrzo prestaju da budu kupci i postaju prijatelji kuće i sami ubrzo nauče šta se krije u drugom i trećem redu skrivenih naslova – dok ekipa iz knjižare tačno zna šta bi od novih izdanja vama bilo zanimljivo, a da niste ni znali da je objavljeno”, pisao je na AlJazeeri povodom Beopolisovog petnaestog rođendana bloger Nebojša Krivokuć.

Naprosto, Beopolis je važna tačka kulturnog života Beograda, nezavisna institucija koja stoji nasuprot svim onim strujama – nacionalnim i neoliberalnim – koje bi na ovaj ili onaj način da zauzmu prostor bavljenja kulturom. Ili kako je to u jednom tekstu napisao Dejan Ilić, urednik izdavačke kuće Fabrika knjiga, Beopolis je „(…) i mesto koje možete doživeti i kao pomalo svoje. To znači da tu na vas ne gledaju kao na zalutalog posetioca kome treba uzeti novac: u Beopolisu, vi ste osoba koja učestvuje u zajedničkom poduhvatu očuvanja i razvijanja kulturnog, dakle pristojnog života u grad”.

https://www.facebook.com/pages/BEOPOLIS/237805002850

http://balkans.aljazeera.net/blog/slobodna-teritorija

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s