Idući samo prema sebi ne stižemo nikud

Izložba „Revolucija” Vladimira Nikolića otvorila je 9. decembra festival „Alternative film/video” u Domu kulture Studentski grad u Beogradu. Nikolićeva izložba predstavlja svojevrsnu nestandardnu filmsku instalaciju koja je umetnikov komentar ideoloških pretpostavki kapitalizma.

Vladimir-Nikolic-Revolucija-Alternative-film-video

Poznat po ostvarenjima u oblasti video umetnosti, Nikolić izložbom „Revolucija” komentariše „ideološke pretpostavke kapitalizma čije negativne tendencije i posledice danas vidimo u punom svetlu, kada su nestale sve alternative, u kojem je svako za sebe, u kojem nema mesta solidarnosti, u kojem jedinka, idući samo prema sebi, ne stiže nikud”.

Instalacija je izvedena u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG-a, koji je i organizator festivala “Alternative film/video”.

Vladimir Nikolić (1974), živi i radi u Beogradu, a izlaže širom Evrope i sveta. Nedavno je privukao pažnju javnosti protestnim zatvaranjem svoje izložbe „Kraj sveta” u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, povodom odluke Skupštine grade Beograda o bijenalnom održavanju Oktobarskog salona i načinu na koji je imenovana nova v.d. direktorka KCB-a.

Na festival novog filma i videa „Alternative film/video” u DKSG-u od 9. do 13. decembra prikazano je pedeset filmova u konkurenciji, uz raznovrstan prateći program posvećen jugoslovenskim autorima i umetnicima koji su film i video shvatali kao medije koji su slični, koji se dodiruju i prožimaju i koji će jednog dana postati jedan – digitalan.

alternativefilmvideo.org

http://www.seecult.org/vest/revolucija-filmskom-trakom

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s