Filmski poziv na razmišljanje i delovanje

Human Rights Film Festival (HRFF) biće održan dvanesti put ove godine i to u dva grada – od 8. do 14. decembra u Zagrebu i od 11. do 14. u Rijeci. Biće prikazano više od 25 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova u glavnom programu, a HRFF i ove godine plasira filmove koji pozivaju javnost na razmišljanje i delovanje.

header

HRFF otvara film „Love Is Strange” reditelja Ira Sachsa, jednog od najintrigantnijih predstavnika američkog nezavisnog filma u poslednje vreme, koji prikazuje život LGBT zajednice – ljubav pod pritiskom dogmatske tradicije i ekonomske krize.

Takođe, filmovi koji će biti prikazani na dvanestom izdanju HRFF-a su i kanski pobednik „Zimski san” Nuri Bilge Džejlana, pobednik beogradskog FAF-a Sudnica Čaitanija Tahmanea, film nagrađen na festivalu u Veneciji „Pogled tišine” Džošue Openhajmera.

Među filmovima koji će biti prikazani na festivalu su i „Tri prozora i vešanje”, ostvarenje Ise Ćosje sa Kosova koje pruža potresni portret balkanskog patrijarhata, nemoćnog da se nosi sa strahotama koje je sam prouzrokovao, kao i film „Potraga za Felom” Alex Gibneyje – priča o životu Fele Kutija, njegovoj muzici i društvenom i političkom značaju.

HRFF će u Zagrebu biti održan u bioskopima Europa, Tuškanac i Dokukino, a u saradnji sa udruženjem Filmaktiv u Rijeci, program će videti i riječka publika u Art-kinu.

U organizaciji Multimedijalnog instituta (mi2) i Udruženja za razvoj kulture (URK), 12. HRFF će podsetiti i na nemačkog reditelja Haruna Farockog, koji je preminuo proteklog leta, a po mnogo čemu je bio ključna ličnost savremene vizuelne kulture čije je delo uticalo na generacije filmskih autora i intelektualaca.

Osim glavnog programa, dvanaesti HRFF uključuje niz diskusija, a kao i prethodnih godina, tribinski program se realizuje u saradnji s partnerima iz brojnih drugih ljudsko-pravaških organizacija.

http://humanrightsfestival.org

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s