O novcu i umetnosti

Izložba „O vrednosti” grupe autora, koja problematizuje fenomen novca i njegove upotrebe, biće otvorena 9. decembra u „Šok zadruzi kao vid protesta zbog odnosa gradskih vlasti Novog Sada prema toj galeriji.

o-vrednosti-strika

Koncept izložbe „O vrednosti” baziran je na radovima Mirze DedaćaMilorada Stajčića, Jelene MijićLuke Kneževića-StrikeDanijele Tasić i Sandre Stojanović.

Umetnički projekti u okviru izložbe „O vrednosti” upućuju na okolnosti pod kojima tretiranje i odnos prema novcu razotkriva aspekte duboke geopolitičke i moralne krize savremenog društva (u Srbiji). Usmeravanje novca je najbolji pokazatelj političke pozicije onih koji o njemu odlučuju, naveli su autori izložbe, koja je posebno zanimljiva imajući u vidu uslove u kojima trenutno deluje „Šok zadruga”.

„Šok zadruga” suočila se nedavno sa nestankom 500.000 dinara sa računa, koji su bili uplaćeni iz gradskog budžeta za programske aktivnosti, a potom skinuti u ime duga za korišćenje prostora, uprkos dogovoru s nadležnima o odlaganju naplate, plaćanju u ratama i smanjenju cene zakupa.

Izložba o novcu u galeriji u kojoj novca više nema stoga je vid protesta grupe autora protiv situacije u kojoj „gradski organi, posredstvom novca, vrše represiju građanske autonomije i ograničavaju pluralizam praksi u kulturi”.

http://www.seecult.org/vest/o-vrednosti-protestna-izlozba

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s