„Booksa“ slavi deseti rođendan!

Književni klub „Booksa” u Zagrebu, koji je pre deset godina pokrenulo udruženje za promovisanje kulture „Kulturtreger”, proslavlja tokom decembra jubilej. Obeležavanje deset godina postojanja sastojaće se od podsećanja na neke od ključnih momenata u protekloj deceniji, tokom koje se „Booksa“ afirmisala kao jedno od najvažnijih mesta zagrebačke kulturne scene u kome su okupljaju brojni domaći i strani književnici, muzičari, umetnici i aktivisti.

booksa_n

Dok je preko dana mesto druženja i sastajanja, te prostor u kojem se često mogu zateći studenti koji uče za svojim računarima ili stranci koji su se u Zagrebu zatekli ili u njega doselili, „Booksa“ u večernjim satima postaje scena brojnih programa – književnih večeri, kantautorskih svirki uživo, putopisnih predavanja, gostovanja domaćih i stranih umetnika, aktivističkih tribina. Osim kluba, Kulturtreger vodi i portal za književnost booksa.hr, a na istoj adresi (Martićeva 14d) je i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, koji prikuplja i dokumentuje produkciju nastalu van institucija u proteklih 20 godina.

U klub „Booksa“ do sada se učlanilo više od 12.000 osoba, a popis poznatih imena koja su u proteklih deset godina gostovala proteže se od domaćih i stranih književnika (Houellebecq, Krasznahorkai, Drakulić, Jergović, Ugrešić, Strout, Keret, Ammaniti, Karakaš…), preko muzičara (Nina Romić, Ante Perković, Luka Belani, Pips, Chips&Videoclips, Bebe Na Vole, Lovely Quinces, Irena Žilić…), do putopisaca (Davor Rostuhar, Hrvoje Jurić, Kalman Žiha…) i brojnih drugih umetnika. „Booksa“ je ugostila i brojne festivale, umetničke inicijative, udruženja i aktiviste, a i sama je, između ostalog, organizator jedinstvene u regionu „Revije malih književnosti”, koja je od 2005. godine predstavila sve književne scene sa prostora bivše Jugoslavije, kao i bugarsku, rumunsku i grčku.

Prvih deset godina Booksa će slaviti tokom celog meseca, a slavlje počinje 5. decembra rođendanskom zabavom, kada će početi i kroufanding kampanja preko sajta Indiegogo za prikupljanje sredstava za popravke prostora koji su nužni nakon decenije gotovo svakodnevne upotrebe.

Detaljan program slavljeničkog meseca možete naći na zvaničnom sajtu „Bookse”.

http://www.booksa.hr/

http://www.seecult.org/vest/booksa-slavi-10-rodendan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s