Beogradski razgovori o Evropi

Dominantni koncepti Evrope, uloga kulture i demokratije, kao i susedski odnosi u regionu, tema su konferencije „O čemu govorimo kad govorimo o Evropi” koja će okupiti od 5. do 7. decembra u Beogradu ugledne evropske intelektualce u pokušaju da odgonetnu mnoga savremena pitanja koja opterećuju danas evropski kontinent.

beogradska-debata_evropa

„Da li je Evropa danas misterija, kontinent ili politička unija? Možda je stanje duha ili znak kvaliteta? Postoji li i dalje šansa da Evropa bude iznova osmišljena kroz vibrantan suživot jedinstva i različitosti? Da li mogu postojati mnoge Evrope paralelno? Može li imperativ saradnje da bude usklađen sa idealom raznolikih identiteta, kulturnih tradicija, nacionalnim ili regionalnim ponosom? Postoji li i dalje šansa da Evropa bude iznova osmišljena kroz vibrantan suživot jedinstva i različitosti?”, teme su koje navode organizatori ovog skupa, a koje će biti obrađene u okviru prve „Beogradske debate o Evropi”, nakon sličnih skupova koji su već održani u Budimpešti, Bukureštu i Atini.

Konferencija počinje 5. decembra u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda predstavljanjem učesnika, uz moderaciju novinara Zorana Stanojevića, a potom će uslediti u 19 sati prva debata „Dominantni koncepti Evrope i mnoštvo identiteta” u kojoj će učestvovati nemačka istoričarka i ekspert za istoriju Jugoslavije Marie-Janine Calic (Nemačka), filozof Srećko Horvat (Hrvatska), istoričarka Dubravka Stojanović (Srbija),pisac Nenad Veličković (Bosna i Hercegovina) i Vladimir Arsenijević (Srbija) iz Krokodila, kao moderator razgovora i jedan od organizatora skupa.

Debata će biti nastavljena 6. decembra u 18 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju panelom „Kultura demokratije – Kultura u demokratiji” u kojem će učestvovati hrvatska spisateljica i publicistkinja Slavenka Drakulić, albanski pisac Fatos Lubonja, rumunski pisac i esejista Andrei Pleşu, pisac i nekadašnji ambasador Srbije u Austriji
Dragan Velikić i urednica Peščanika Svetlana Lukić, kao moderatorka.

Treća debata „Dinamika domaćeg terena i novi oblici susedstva” okupiće iste večeri istaknute pisce, polemičare, pesnike, esejiste i prevodioce iz regiona bivše Jugoslavije: Filipa Davida (Srbija), Dašu Drndić (Hrvatska), Shkelzena Maliqija (Kosovo), Laszla Vegela (Srbija) i Aleša Debeljaka (Slovenija), koji će moderirati razgovor.

Konferencija će biti zatvorena 7. decembra u Parobrodu čitanjem poezije i razgovorom „Poezija nedeljnog jutra: svet treba poetizovati”, koji će moderirati Alida Bremer (Nemačka). Učestvovaće renomirani evropski pesnici Otto Tolnai (Srbija) i Heinrich Detering (Nemačka).

Beogradska konferencija peto je izdanje “Debate o Evropi” koju su pokrenule Nemačka akademija za jezik i književnost (Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung) i fondacije S. Fischer Stiftung i Allianz Kulturstiftung, u saradnji sa Goethe-Institutom Beograd i Udruženjem Krokodil.

Konferenciju je podržao poverenik za kulturu i medije vlade Nemačke.

http://www.seecult.org/vest/beogradska-debata-o-evropi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s